
Elin har drömjobbet som geopolitisk analytiker
När Elin Doverborg gick ut gymnasiet ville hon bli läkare för att hjälpa människor. Idag arbetar hon som geopolitisk analytiker – och känner att hon bidrar, hjälper till och gör skillnad precis varenda dag på ett annat sätt än hon hade tänkt sig.
Vad arbetar du med idag?
– Idag är jag är geopolitisk analytiker på rådgivningskonsultfirman Consilio International. Min roll innebär omvärldsbevakning. Jag tittar på hur stater, länder och allianser förhåller sig till sitt geografiska läge, vad de har för tillgångar och hur de kan använda dem.
– Våra kunder är främst bolag inom näringslivet. Vi bidrar med underlag som grundar sig på geopolitik, som gör att de får bättre beslutsförmåga.
– Till exempel kan en kund undra vilka olika konsekvenser som kan uppstå för företaget om relationen mellan USA och Kina försämras. Eller rörande Ryssland, för att ta ett aktuellt exempel: Ska kunden fortsätta bedriva verksamhet där, och vad kan konsekvenserna bli? Vi gör en analys av läget och ger rekommendationer, som de fattar sina beslut utifrån.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att få bidra med något. Jag hjälper till att omsätta förståelse för geopolitik till något som är till nytta och spelar stor roll för företagen. Jag har verkligen jättekul, så kul att jag gärna skulle bo på jobbet! Det är ett drömjobb.
Jag älskar mitt jobb. Jag hade aldrig kunnat nå hit om jag inte valt att plugga på Försvarshögskolan!
Varför ska man läsa kandidatprogrammet i militärhistoria?
– För att historia är så mycket viktigare än vad man tror. Bland det viktigaste lärarna poängterade var att historien inte är det som skett – utan det är hur vi tolkar det som skett. Eftersom ingenting uppstår i ett vakuum är den historiska aspekten väldigt viktig för att förstå vår samtid.
– Det är det som gör militärhistoria som ämne så unikt, intressant och relevant. Här finns grunden till de konflikter och skeenden som gör att samhället ser ut som det gör idag. Vi kan blicka tillbaka och få en helhetsbild av vad som egentligen hände – och en förståelse som gör att vi kan bidra till att göra morgondagen bättre. Samtidigt lägger vi stor vikt på källkritik, som är helt essentiellt idag.
– När jag nämner militärhistoria inser jag ofta att folk inte har någon aning om vad det är. För mig är det väldigt märkligt. Det betyder att fler behöver plugga ämnet – och att fler måste förstå vilken betydande roll vi har att spela med vår kompetens.
Bland det viktigaste lärarna poängterade var att historien inte är det som skett – utan det är hur vi tolkar det som skett.
För vem passar kandidatprogrammet?
– För dig som har ett intresse för samhället, varför det blev det som det blev och vad vi kan dra för lärdom av det framåt.
– Det är bra att älska att läsa, för du måste kunna ta dig igenom en stor mängd litteratur och våga tänka utanför boxen och analysera. Den förmågan byggs upp successivt. Du får sätta olika skeenden i sin kontext och se det ur olika perspektiv.
– En del tror att allt handlar om gamla kungar och årtal. Vi tittar på varför krig uppstår – och kungarna finns ju där – men det är inte dem vi fokuserar på.
Snabbfakta om Elin Doverborg
Aktuell: Alumn från kandidatprogrammet i militärhistoria.
Ålder: 27
På gymnasiet: Naturprogrammet