Sök

Sök
  • Start
  • Ilmari Käihkö sommarpratar i svenska Yle den 5 juli

Ilmari Käihkö sommarpratar i svenska Yle den 5 juli

Om Försvarshögskolan i allmänhet och om krigsvetenskap i synnerhet handlar Ilmari Käihkös sommarprat i Yle Vega. Lyssna direkt efter nyheterna kl 10.00 eller kl 18.00 den 5 juli, eller i efterhand på Arenan där du hittar alla Vegas sommarpratare.

Hur känns det att bli tillfrågad om att vara sommarpratare?

– Jag blev väldigt överraskad, men faktumet är nog att krig tyvärr har blivit vardag för många i våra samhällen efter Rysslands invasion av Ukraina. Eftersom jag började forska om kriget i Ukraina redan 2017 så blev jag snabbt kontaktad av journalister efter krigsutbrottet. Eftersom kriget fortfarande pågår och har lett till stora förändringar även i vårt närområde och säkerhetstänkande så fanns det nog ett önskemål att jag skulle kunna prata om ämnet i ett längre format.

Vad ska du prata om?

– Jag har aldrig varit särskilt intresserad av att prata om mig själv. Eftersom ett sommarprat i slutänden är sommarpratarens egen berättelse så tänkte jag länge innan jag tackade ja till förfrågan. I beslutet vägde jag in universitetets tredje uppgift om att dela med sig av kunskap. Fördelen med formatet är ju att sommarprataren fritt får bestämma vad som sägs.

– Föga överraskande fokuserar jag på krig i mitt sommarprat, men även om min resa till Försvarshögskolan för att arbeta med krigsvetenskap. Huvuddelen av pratet handlar om vad krig och krigsvetenskap är för något, och mot slutet fokuserar mer om Rysslands krig i Ukraina. Jag kunde nog ha pratat mycket mer om mina år i Afrika söder om Sahara, men tiden tog slut.

– Jag är knappast ensam på Försvarshögskolan som känner att vår kunskap om krigsvetenskap behövs för att förstå det pågående kriget och dess konsekvenser. Här vill jag givetvis lyfta upp de kollegiala diskussionerna vi haft på Försvarshögskolan sedan kriget började. Delar av dessa finns även i pratet. Som inspiration lyssnade jag även på överbefälhavare Micael Bydéns sommarprat från 2020.

– Eftersom musik är nästan lika viktigt i ett sommarprat som ord så vill jag även nämna den. Det tog lika lång tid att välja musik som att skriva manuset till mitt prat. Återigen frågade jag kollegorna vad de tyckte skulle passa sammanhanget: vilken musik om krig skulle man vilja höra i ett sommarprat? Det är en låt jag inte är helt nöjd med, men annars tycker jag att det blev en bra kombination av bra musik som passade temat.

Är sommarprat-konceptet lika stort i Finland som i Sverige?

– Det finska sommarprat-konceptet har nog adopterats från Sverige, och har snabbt blivit populärt även där. Givetvis blir språket en begränsning då de flesta finskspråkiga inte förstår vad som sägs. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det finns många i Sverige som lyssnar på finska svenskspråkiga program, och att det finns ett utvecklat samarbete mellan till exempel Sveriges Radio och Finlands svenskspråkiga YLE som lånar varandras studior. Jag har själv gett många intervjuer till YLE från Stockholm och till Sveriges Radio från Helsingfors under den första halvan av året.

– Samarbetet länderna emellan är alltså knappast begränsat till försvar. Men nyckeln till samarbete är språk och förståelsen den ger. Även i mitt prat nämner jag hur jag under det senaste året har engagerat mig alltmer i föreningen Språkambassadörerna för att främja det svenska språkets ställning i Finland – och det finska språkets i Sverige. Som Rysslands anfallskrig visar är samarbete fortfarande avgörande. Inte konstigt att Språkambassadörerna finansieras bland annat av Utrikesdepartementet.

Vad gör du annars i sommar?

– Det har sannerligen varit en lång termin och jag ser fram emot att vila ordentligt. Sedan blir jag gästforskare på Helsingfors universitets Alexanderinstitut som fokuserar på Ryssland och Östeuropastudier där jag hoppas hitta arbetsro för att skriva om aktuella ämnen. Delvis vill jag skriva klart en bok om kriget som började i Ukrainas Donbasregion under våren 2014, delvis redigera en bok med Oscar Jonson om icke-militär krigföring. Som vanligt är det alltså mycket spännande på gång, samtidigt som vårt arbete på Försvarshögskolan på grund av kriget har blivit viktigare än någonsin tidigare, säger Ilmari Käihkö.

Alla Vegas sommarpratare i Svenska Yle

Lyssna via Arenan Audio på Vegas sommarpratare

Dela:
Publicerad 2022-06-27 Uppdaterad 2022-06-27