Sök

Sök
Nato Youth Summit.

Carl Johan Skoog och Sarah Franzén var ceremonimästare när den fjärde upplagan av Nato Youth Summit gick av stapeln i Stockholm. Foto: Anders G Warne.

Natotopp deltog vid Nato Youth Summit i Stockholm

Den 13 maj hölls den fjärde Nato Youth Summit samtidigt på båda sidor om Atlanten - samt i Bryssel - där Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg deltog via videolänk och svarade på frågor från studenter på plats i både Miami och Stockholm.

Nato Youth Summit fördjupar sig i de mest angelägna globala frågorna för ungdomar idag och riktar sig till unga mellan 18 och 35 år. Ceremonimästare i Stockholm var Försvarshögskolans studenter Sarah Franzén och Carl Johan Skoog som inledde med en snabb undersökning om ”den mest akuta utmaningen för global säkerhet idag?” Av tiotalet svarsalternativ seglade ”desinformation” direkt upp i topp med ungefär en tredjedel av rösterna, tätt följd av ”urholkning av demokratin” och ”militäraktioner av Ryssland”.

Nato Summit Challenge

Att just desinformation uppfattas som ett stort hot mot global säkerhet blev ännu tydligare när tre av de tio vinnarna av Nato Summit Challenge presenterades på scenen i Stockholm. Tävlingen är en möjlighet för unga att bidra med förslag på hur vi gemensamt kan bygga en säker framtid. Först ut av de tre vinnarna var Marie-Magdalena Bradova, student vid King’s College i London. Hon lyfte fram desinformation som ett av de största hoten mot våra samhällen och hennes tävlingsbidrag syftar till att hjälpa och utbilda den yngre generationen att navigera och känna igen desinformation online.

– Mitt förslag är en mobilapp där en Nato-soldat i form av en avatar guidar användaren genom olika spel som går ut på att identifiera desinformation. Spelen ska ge ungdomarna verktyg att identifiera desinformation och samtidigt lära sig mer om Nato. Appen ska finnas tillgänglig i alla medlemsstater och på samtliga språk, förklarade hon.

Vinnare av Summit Challenge.

Carl Johan Skoog presenterar Marie-Magdalena Bradova, Dário Pedro och Yana Rudenko som var tre av tio vinnare av Nato Summit Challenge. Foto: Anders G Warne.

Dário Pedro från Portugal och företaget Beyond Vision presenterade sitt förslag som är ett nytt försvarssystem: ”Dynamic Avoidance of Collision Systems”. Sist ut av de tre vinnarna var Yana Rudenko, student vid Leiden University från Ukraina. Hon berättade om sin största skräck efter massakern i Butja och befrielsen därefter – nämligen att världen skulle tro på den ryska desinformationen.

– Jag började skriva om kriget själv och dela mina texter på linkedin eftersom jag inte litar på att media får korrekt information: De kan ha blivit felinformerade och ser inte de sanna bilderna av Rysslands angreppskrig på nära håll.

Hennes vinnarbidrag i Nato Summit Challenge var den organisation, ABBA, som hon var med och grundade för att dels samla in ungas erfarenheter, dels samla in pengar för att informera om Rysslands angreppskrig och utbilda unga för att kunna bidra på olika sätt inom både det civila och militära försvaret i Ukraina.

Alla kan bidra i att bygga motståndskraftiga samhällen

Om desinformation låg i topp på de unga deltagarnas lista över framtida hot så låg uppbyggnad av våra samhällens motståndskraft minst lika högt upp på listan över utmaningar hos den äldre generationen. Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), öppningstalade tillsammans med vår egen rektor Robert Egnell. Hon talade om vikten av att bygga ett resilient och robust samhälle, ett stabilt totalförsvar bestående av ett militärt försvar och ett civilt försvar och slog fast att vi alla kan bidra i arbetet med att göra våra samhällen mer motståndskraftiga.

– ­Det börjar i hemmen med våra familjer och vänner, det fortsätter i skolan och på våra arbeten och vidare på fritiden genom frivilligarbete.

Robert Egnell lyfte särskilt de utmaningar och allt mer komplexa hot som vi står inför och nämnde förutom Rysslands invasion av Ukraina och Kinas agerande i Stilla havet, även mer traditionella säkerhetshot från cyberkrigföring och klimatförändringar till desinformationskampanjer, extrem fattigdom och pandemier.

– Det råder ingen brist på gemensamma utmaningar för den nu 75-åriga försvarsalliansen Nato, konstaterade han.

Han berättade också att han precis kommit hem från Natos 53:e ”Conference of Commendants” där de bland annat talat om svårigheten att utbilda framtidens ledare att bli effektiva i den miljö md komplexa hotbilder som vi ser idag.

– Vi insåg att vi måste bidra till att utbilda väldigt flexibla sinnen och kritiska tänkare som kan reflektera och ständigt lära om och tänka nytt under sina karriärer för att kunna anpassa sig till en föränderlig miljö – men det är en utmaning för oss som vi omfamnar.

Amiral Rob Bauer, ordförande för Natos militära kommitté tillsammans med moderator Federica Mangiameli från GLOBSEC. Foto: Anders G Warne.

Amiral Rob Bauer, ordförande för Natos militära kommitté tillsammans med moderator Federica Mangiameli från GLOBSEC. Foto: Anders G Warne.

”Vi är mer resilienta än vad vi tror”

Även amiral Rob Bauer, ordförande för Natos militära kommitté, ville prata om resiliens. Moderator Federica Mangiameli från GLOBSEC uppmanade honom att tala direkt till alla unga människor inom Nato: ”Du är på Nato Youth Summit och har chansen att tala direkt till oss - vad kan vi alla göra i våra dagliga liv som ökar vår motståndskraft?”

– Jag tror att den unga generationen - som också är här idag – är mer resilienta än vad de själva tror. Till exempel slog covidpandemin hårt mot just den yngre generationen vars vardagliga liv påverkades oerhört mycket när de försökte studera, leka eller gå på festivaler – kort sagt allting som unga människor tycker om att göra. Men de klarade av att hantera den och står nu beredda för nästa.

Han drog även en parallell till Rysslands invasion av Ukraina och krig i Europa som för många tedde sig väldigt avlägset för bara några år sedan.

– Nu är det uppenbart att kriget är tillbaka i Europa och att våra samhällen måste bli mer resilienta. Vi ser på Ukraina idag och Yana Rubenko som jag precis lyssnade på gav bra exempel på hur vi alla kan hjälpas åt.

Resiliens handlar förstås inte bara om motståndskraft och återhämtning från krig, det kan vara en naturkatastrof eller någon annan form av kris fortsatte amiral Bauer. Men det gäller att vara beredd.

– Även industrin behöver förbereda sig, det handlar om energifrågor, naturresurser och tillgång till mat – allting kan användas emot oss som vapen. De som trodde att affärskontrakt mellan företag och industrier i olika nationer skulle säkerställa att vi skulle slippa krig i framtiden hade fel. Vi ser samma risker med vårt beroende av Kina, fortsatte han.

Jens Stoltenberg on videolink.

Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg deltog i livesändning från Bryssel. Foto: Anders G Warne.

Frågestund med Natos generalsekreterare live från Bryssel

När klockan slog 15 svensk tid drog Nato Youth Summit i gång även i Miami. Då samsändes konferensen under en stund från tre olika studios - i Miami, Stockholm och Bryssel. I Bryssel deltog Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg och uppmanade alla medlemsländer fortsätta satsa på försvareteftersom ingen vet vad som kommer att hota oss i framtiden.

– Vi ska komma ihåg att vi inom Nato har drygt hälften av världens försvarsstyrka på vår sida och likaså hälften av världens ekonomiska tillgångar. Ändå är det svårt att få loss pengar för att öka försvarsutgifterna i de flesta av alliansens medlemsstater, men det är viktigt att vi inte slappnar av nu.

Mingel och nätverkande på terrassen efteråt. Foto: Anders G Warne.

Mingel och nätverkande på terrassen efteråt. Foto: Anders G Warne.

Årets evenemang var resultatet av ett unikt samarbete mellan Nato, The Aspen Institute, Försvarshögskolan och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Monika Wallström

Sidinformation

Publicerad:
2024-05-15
Senast uppdaterad:
2024-05-15
Dela: