Sök

Sök
Aino Esser.

Löser politikens, säkerhetens och krisernas gåtor

Aino Esser kombinerar en liberal arts-bakgrund med specialiserade säkerhetsstudier vid Försvarshögskolan. Hennes akademiska resa kännetecknas av en enda princip: "Omfamna röran."

Efter att ha avslutat sin kandidatexamen i liberal arts har Aino påbörjat sin resa inom specialiserade säkerhetsstudier vid Försvarshögskolan. I en tid med komplexa internationella relationer och geopolitiska utmaningar förespråkar hon att odla nyfikenhet och lära sig hantera osäkerhet.

Hennes akademiska resa började på University College Maastricht, vilket sen ledde henne till Försvarshögskolan.

Berätta mer om beslutet, vad var det som lockade?

– Under mina kandidatstudier drogs jag till samhällsvetenskap och särskilt internationell politik. När jag studerade kurser i kritiska säkerhetsstudier och forskning om kinesisk-amerikanska relationer, stötte jag på en fängslande artikel av Linus Hagström. Han var ansvarig för Utrikespolitiska institutets Östasienprogram och är nu professor vid Försvarshögskolan. Hans artikel inspirerade mig att titta närmare på högskolans unika kombination av militära och civila perspektiv i internationella relationer. När jag lärde mig mer om programmet verkade skolans specialiserade kunskaper inom säkerhetsstudier och politisk psykologi i beslutsfattande som ett bra nästa steg i min akademiska utveckling.

Hur kände du när du fick reda på att du blivit antagen till programmet?

– I det ögonblicket kändes det som om allt föll på plats. Det är något med att säga 'Jag pluggar på Försvarshögskolan' som får mig att le. Det låter bra.

Du har ett intresse för politik och säkerhet, särskilt vid omvälvande händelser. Kan du utveckla det?

– Jag har alltid varit fascinerad av krishantering i storpolitiken. Situationer där politisk psykologi, policyfrågor och internationella relationer möts ger betydande insikter. Omvälvande händelser fängslar mig eftersom de utmanar våra uppfattningar och förväntningar. De tvingar oss att ställa frågor som ”Hur missade vi det här?”. Min passion ligger i att tackla dessa händelser, hitta vägar genom dem och driva samhället framåt.

Duncan Cooper och Aino Esser.

Internationella masterstudenterna Duncan Cooper och Aino Esser. Foto: Carl Carpelan.

Några personliga upplevelser som format din akademiska bana?

– En nära vän, som har ett stort intresse för militärhistoria, vidgade mina vyer om statlig maktdynamik. Trots att jag från början mest var intresserad av statsnarrativ, gav hennes entusiasm mig ett bredare perspektiv på säkerhet och krishantering.

Vilka kurser har väckt ditt intresse, och vad har du mött för akademiska utmaningar?

– Jag ser fram emot nästa veckas krigsspel även om det är påfrestande för nerverna. Jag känner mig också ivrig att delta i kursen om politisk psykologi i beslutsfattande och policyframtagning. Det är stor skillnad mellan krisövningarna här och min teoretiska bakgrund men de ger mig insikter i hur jag reagerar under press. Samtidigt är jag lite stressad över en hemtentamen jag arbetar med nu. Även om presentationer kan vara skrämmande, brukar de vanligtvis sluta bra. För mig handlar utmaningen mindre om att uppnå perfektion och mer om att bibehålla nyfikenheten.

Vad är dina framtida planer?

– Jag är väldigt intresserad av östasiatisk politik. Att kombinera det med min kärlek för det japanska språket och säkerhetsstudier verkar som ett naturligt nästa steg. Jag undersöker möjligheten att vara del av tankesmedjor, globala organisationer eller kanske plugga ännu mer.

Tror du att det finns en särskild personlighetstyp som bäst passar för ditt studieområde?

– Det här området kräver att du är bekväm med osäkerhet och har en förståelse för att svar inte alltid är raka. Stor nyfikenhet på politiska dynamiker och att man håller sig uppdaterad med globala händelser är avgörande. Studenter här kommer från olika bakgrunder, från människorättsförespråkare till militärveteraner. Jag tror att mångfald av perspektiv, från discipliner som filosofi eller kulturstudier, vidgar vår förståelse för säkerhetsstudier. Mitt råd? Även om det känns rörigt, dyk in och sätt din prägel på området.

Snabba fakta om Aino Esser:

Ålder: 24

Nationalitet: Halvt tysk, halvt finsk

Födelseort: Lidingö, Sverige

Studier: Politik, säkerhet och kris vid Försvarshögskolan

Inspiration: Hennes mamma och nya vänner hon träffat i Nederländerna och Japan som inspirerat henne att följa sin passion.

Favorithäng: Mässen, en bar i en gammal byggnad på campus, är min givna plats på onsdagar och torsdagar för att ha djupa samtal med studiekamrater över ett glas.

Aktiviteter utanför skolan: Deltar i en svenskakurs och använder de kostnadsfria yogapassen och gymmet, allt sponsrat och tillhandahållet av universitetet.

Rekommenderad läsning: "Very Short Introduction"-serien av Oxford, "När vi upphör att förstå världen", "The Politics of Crisis Management".

Personligt mantra: "Omfamna röran"

Sidinformation

Publicerad:
2023-10-19
Senast uppdaterad:
2023-12-04
Dela: