Sök

Sök
Daniel Magnil

Praktik med inblick i biståndsvärlden

Daniel om masterprogrammet i statsvetenskap - Politik, säkerhet och kris

För Daniel Magnil var praktiken på Sida en perfekt pusselbit i framtidsplanerna. Hans intresseområden kretsar kring internationellt bistånd, demokrati- och utvecklingsfrågor, gärna kopplat till fred och klimat.

Hur tänkte du i valet mellan att göra praktik eller läsa kurser?

– Det var självklart för mig att göra praktik, eftersom jag ville ut i verkligheten med mina nya kunskaper. Jag ville se vilken skillnad Sverige gör och vilka förändringar vi kan bidra till – och även känna att jag själv kan göra något. Och så ville jag få viktiga arbetslivserfarenheter från en svensk myndighet som arbetar med internationellt bistånd och demokrati- och utvecklingsfrågor, som jag är särskilt intresserad av.

Vilka uppgifter fick du utföra?

– Jag var på enheten som arbetar med demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. En vanlig biståndshandläggare har sina rutiner och strukturer, men som praktikant hamnade jag i alla typer av rum och sammanhang och fick testa på allt möjligt. Jag hade inte två likadana veckor och alla på enheten involverade mig.

– Jag gjorde bland annat många beredningar av insatser, och det innebär rent konkret att man skriver bedömningar för projekt som Sida finansierar med sitt bistånd. Man analyserar hur projektet tar hänsyn till exempelvis ett jämställdhetsperspektiv, ett klimatperspektiv och om det gynnar de mest sårbara i världen. Det har varit jättekul att få förtroendet att göra det – och att lära sig hantverket.

– Jag var också med på många möten med våra partners som jobbar mot konfliktdrabbade områden. Där delar vi med oss av vår analys och bedömning och bollar idéer kring vad de kan göra för att öka sin effektivitet. Sen var jag även med vid möten med myndigheter som UD och andra svenska och internationella aktörer. Min uppgift kunde ibland vara att skriva en brief från mötet.

Vad är roligast?

– Jag måste nog säga när jag skrev en technical note, som är en sammanfattning av forskning och rekommendationer inför Sidas nästa steg i ett ärende. Den technical note jag skrev handlar om kopplingar mellan klimat och fred – som är exakt mitt stora intresseområde.

– Jag fick även pröva på att vara inledare och opponera på ett projektförslag, det var väldigt roligt. En handläggare har skrivit en bedömning av hur väl en ansökan motsvarar våra kriterier. Min opponering innebar att jag gjorde en bedömning av hans analys med hela enheten runt bordet, där jag framförde min kritik och sedan ledde och modererade det fortsatta samtalet. Det var spännande, kul och väldigt lärorikt.

Hur kommer du få nytta av praktiken i framtiden?

– Jag fick en inblick i biståndsvärlden, som är en väldigt intressant sfär. Jag kommer nog alltid arbeta i koppling till den här världen i någon form. Nu fick jag djupdyka inom de teman jag vill jobba med – demokrati, fred och klimat – och lära mig mer om hur det internationella samfundet jobbar med dem. Och så fick jag praktisk erfarenhet av hur processerna fungerar i Sverige när det gäller bistånd till andra länder och partners. Det kommer vara otroligt användbart att känna till hur ärenden handläggs och vilka resultaten blir.

Du fick förlängt och kommer stanna på Sida?

– Ja, jag fick ett sommarvikariat som handläggare på enheten som jobbar med civila samhällen, så då får jag inblick i ett nytt område. Jag känner verkligen att Sida tar vara på min kompetens, och samtidigt låter mig få utvecklas genom att utmana mig och låta mig lära mig nya saker. Jag får se vad nästa steg blir, men jag vet vilka områden som verkligen har fångat mitt intresse.

Snabba frågor till Daniel Magnil

Född: 1998

Uppvuxen i: Göteborg

Gymnasieprogram: Samhällsvetenskapliga programmet

Filmtips: ”All of us strangers”

Senast nöjeslästa bok: ”Blå” av Maja Lunde

Sidinformation

Publicerad:
2024-07-05
Senast uppdaterad:
2024-07-05
Dela: