Sök

Sök
Freja Wehrling.

Praktik på svenska ambassaden i Paris

Freja gjorde sista terminen på masterprogrammet utomlands

Freja Wehrling vaknade i sitt studentrum, köpte en pain chocolat på det bästa boulangeriet längs vägen och tog morgonkaffet med kollegorna inne på politiska och ekonomiska sektionen på svenska ambassaden.

Sista terminen på masterprogrammet kan man antingen läsa kurser – eller göra praktik i Sverige eller utomlands. Freja Wehrling är intresserad av Utrikesdepartementet och all den verksamhet som ryms inom utrikesförvaltningen.

– Och så älskar jag franska och har läst språket parallellt med en stor del av mina universitetsstudier. Ett språk öppnar en ny värld, en kultur och ett perspektiv. Jag sökte väldigt många praktikplatser med koppling till Utrikesdepartementet, och är väldigt glad att jag kom till Paris.

"Praktiken är en formativ upplevelse"

Freja förklarar att en del av praktiken är att hon får lära känna intressanta, en annan är at hon får förståelse för hur bilateralt samarbete och själva politiken fungerar.personer.

– Alla som jobbar här är smarta och spännande. De är ambitiösa, kunniga, brinner för internationella relationer och är väldigt snabba på att ta in information. Så det känns som att jag är här och observerar, lyssnar och insuper deras kunskaper och livserfarenhet.

– Jag får se vilken roll Utrikesdepartementet har, och hur många bollar de håller i luften samtidigt – från handelsfrämjande till EU-frågor och direkta bilaterala relationer. Verksamheten är så mycket större än jag tänker mig, och bilden av vad diplomater gör nyanseras och breddas.

Omvärldsbevakning, skrivande och möten

Traditionell omvärldsbevakning är en stor del av jobbet enligt Freja. Kunskapstungt med mycket skrivande.

– Jag lär mig mycket. Jag skriver summeringar till min handledare av vad som händer i fransk politik, och har ett trettiotal flikar på datorn som jag följer – som Le Monde, Le Figaro och Politico. Men jag håller förstås även koll på exempelvis X och fransk radio. Utöver det får jag också grotta ner mig i specifika aspekter av det franska samhället i längre texter.

Och så följer du med på externa möten. Berätta!

– Ja, jag följer med på briefings och konferenser och skriver summeringar därifrån. Att skriva är kul, men det är extra kul att komma ut och se de externa relationerna. Nyligen var jag på en briefing på franska Jordbruksministeriet inför ett jordbruksmöte i EU och på en energibriefing på belgiska residenset om hur Frankrike ser på energiförbrukning och gröna energilösningar.

Och så har jag varit på en stor två dagar lång försvarskonferens som anordnades av Academ (Académie de défense de l'École militaire), som är franska motsvarigheten till Försvarshögskolan, med seminarier om situationen i Ukraina, försvarsmakternas personalförsörjning och Natosamarbetet.

Tillträde till en del "stängda rum"

Extra kul är det när hon får möjlighet att vara med på mindre möten med franska motparter och på så vis få se vad ambassaden gör, i ett rum som annars är stängt. – Bara att få höra de andra diplomaternas analyser av det som händer... De tänker långsiktigt och brett – och allting behöver tolkas. Saker betyder ju inte bara det som sägs. Något Macron säger eller gör handlar samtidigt om positionering i förhållande till politiska motståndare i Frankrike och till ett flertal andra länder.

Freja tycker att du ska ta chansen att göra din praktik utomlands om du är intresserad av att jobba internationellt.

– Du får en inblick i arbetet och sammanhanget, lär dig mycket och får erfarenheter och nya perspektiv. Och vid sidan av det har vi det faktum att det är väldigt kul. Bara att få ha en jättecool stad som Paris som sin hemstad... Att få vara bland alla vackra byggnader, trevliga människor och mysiga bistros är bland det bästa jag vet.

Masterprogrammet i statsvetenskap - Politik, säkerhet och kris

Snabba frågor till Freja Wehrling

Född år: 1996

Uppvuxen i: Göteborg

Gymnasieprogram: Samhällsvetarprogrammet på Öckerö Seglande Gymnasieskola

Poddtips: Klassikern ”Konflikt” och den franska konsthistoriepodden ”Vénus s’épilait-elle la chatte?”

Film- och serietips: ”Falsk identitet” och ”Fleabag” är två serier som har stannat med mig sedan länge. Såg nyligen ”Anatomy of a Fall” och blev riktigt imponerad.

Boktips: Läste ”Förgör de falska gudarna: Historien om Palmyra” av Anders Rydell och Jesper Huor i höstas – en fantastisk redogörelse av kulturarv och terrorism.

Favoritmusik: På senaste tiden har Molly Nilsson, Charli XCX och Jadu Heart gått varmt.

Sidinformation

Publicerad:
2024-06-01
Senast uppdaterad:
2024-06-01
Dela: