”Jag uppskattar människor med perspektivseende”
Hon tycker om människor men är inte fikasocial. Gillar genuint att jobba, har ett starkt driv och är mycket resultatfokuserad. Passande nog har Christina Zander fått en rivstart som Försvarshögskolans nya högskoledirektör.
Kalendern är späckad med videomöten och ett par rejäla utredningsuppdrag, däribland om och hur vi kommer att arbeta annorlunda post covid, ligger på det digitala skrivbordet. Christina Zander landar i sin nya roll i pandemitider med i princip alla medarbetare på distans. Samtidigt pågår ett omfattande utvecklingsarbete vid Försvarshögskolan för att rusta lärosätet för en position bland de bästa av likar. Stressat läge? Inte för någon som gillar att jobba och är målfokuserad och tenderar att blir rastlös, kanske till och med lite otålig.
– Den värsta rastlösheten har jag slipat bort med åren. När jag var yngre kunde jag nog uppfattas som lite för ”på”. Men jag är fortfarande driven och gillar genuint att jobba, säger Christina Zander och berättar om hur hon som ung studieadministrativ chef otåligt drev på i ett nätverk med erfarna kollegor i samma roll från andra lärosäten.
Viktigt med olika perspektiv
– De tyckte nog att jag var kaxig. Som de flesta blev jag lite försiktigare och mer ödmjuk med åren. Jag tycker framför allt att det är viktigt att ha perspektivseende, en förmåga att anta olika perspektiv i en fråga. Det försöker jag själv ha och uppskattar det hos andra. På ett lärosäte kan det handla om att förvaltningen ska förstå fakultetens perspektiv och vice versa. Eller att det centrala och lokala stödet ska kunna se de administrativa processerna från varandras respektive synvinkel.
– Jag uppskattar människor som är sig själva och liksom jag vågar gå rakt på sak. För att det ska fungera är jag mån om att skapa en trygg miljö med högt i tak, säger Christina Zander.
Utredningssociologi och ekonomi
Vid sidan om sitt jobb studerade hon även på Handelshögskolan i Stockholm och tog en master i ekonomi: Executive Master of Business Administration. I grunden är hon dock utbildad i utredningssociologi vid Stockholms universitet där hon även arbetade som amanuens i statistik.
– Jag gillar siffror och statistik och var den forskningsassistent som var mest insatt i regressionsanalys. Undervisade en del i det.
Hon beskriver sig själv som introvert. Första intrycket är snarare det motsatta.
– Jag tycker om människor. Och att prata. Men jag har inget stort behov av sociala kontakter, är ingen utpräglad fikatyp. Samtidigt, jämfört med min man är jag extremt extrovert, säger hon och skrattar.
Hon tillträdde som högskoledirektör på Försvarshögskolan i början av maj och har kommit på plats och satt sin prägel på kontoret på Drottning Kristinas väg. På ett litet bord ligger en samling dekorativa klättringsgrepp – ergoholds – som används på klätterväggar. Hon säger att de är symboliska. I fönstret står en orange Buddhafigur, konstverket Minitrans av Fredrik Wretman – en vinst från konstklubben på en av hennes tidigare arbetsgivare, Handelshögskolan i Stockholm. Där arbetade hon mellan 1990 och 2013 i flera olika roller, däribland nämnda studieadministrativ chef. Hon rekryterades till Handelshögskolan för att som chef för International Student Affairs bygga upp och etablera Handelshögskolans internationella utbytesprogram. Hon förhandlade och skrev avtal med 20 andra universitet runt om i världen.
Lärosäten lockar
Större delen av hennes yrkesverksamma liv har hon ägnat just högskole- och universitetsvärlden.
– Det är oerhört stimulerande att vara en del i en miljö och en verksamhet där man hela tiden skapar ny kunskap och odlar ett kritiskt tänkande. Lärosätena har en central roll i strävan efter en hållbar utveckling. Om vi ska klara av de utmaningar som mänskligheten står inför måste vi utbilda oss och söka ny kunskap på alla plan, säger Christina Zander.
Närmast kommer hon från KTH där hon var administrativ chef för Skolan för elektroteknik och datavetenskap, med dubbel omsättning jämfört med Försvarshögskolan och dubbelt så stor sett till antal medarbetare och studenter. Hon hade tidigare samma roll på en av de tre skolor som slogs ihop till en och i den nya rollen fick hon uppdraget att slå ihop tre förvaltningar till en.
– Det var en stor utmaning när tre delvis olika kulturer och deras olika processer skulle sammanfogas till en. Som ofta i förändringsprocesser fanns ett starkt motstånd.
Utvecklingsresa
Hon kommer in i en tid då Försvarshögskolans utvecklingsresa går snabbt.
– Förändringar kan göras fort på pappret, men måste ges tid att få fäste. Det ni – vi – gjort och gör, är som jorden runt på 180 på dagar. Även om jag har erfarenhet av stora förändringsprocesser vill jag betona att ingen förändringsresa är den andra lik. Hissåkande är viktigt – både horisontellt och vertikalt. Transparens, dialog och kommunikation är superviktiga. Man ska heller inte vara rädd för att testa olika saker men inte surra fast sig vid vissa lösningar utan vara beredd att ompröva och backa om man ser att något inte fungerar.
Hon jobbar gärna och mycket men har också en aktiv fritid. Mycket handlar om fysisk aktivitet. Löpträning, gymmet, cykling. Och ridning.
– Hästar. Hästar. Hästar, blir svaret på frågan om fritidsintressen.
Christina Zander rider flera gånger i veckan, i olika stall. Favoritgrenarna är hoppning och den i Sverige ovanliga sporten hästpolo. Hon berättar engagerat om hur det går till, att hästarna och skötare importeras från Argentina via Storbritannien, spelet har en tegelsten till regelbok, att det är matcher tre dagar i veckan. När man tacklas till häst i full galopp kommer hennes erfarenhet från kampsport väl till pass. Hon menar att det är den optimala sporten.
– Det är som att spela schack i 180 kilometer i timmen.
Så här långt, är det något som förvånat dig på din nya arbetsplats?
– När någon ber om ursäkt för att de inte har uniform på sig.
Tre röster om Christina Zander
Lars Lund, doktorand på Handelshögskolan i Stockholm, tidigare Chief Financial Officer för SmurfitKappa Sverige och finanschef vid LKAB. Han var kursare med Christina Zander på masterutbildningen (Executive Master of Business Administration, EMBA) på Handelshögskolan i Stockholm.
– Jag lärde känna Christina under den EMBA-utbildning vi bägge genomgick 2009-2011 och slogs tämligen omgående av hennes kunskapsförmågor och ledaregenskaper som framkom tydligt i de projekt vi tillsammans genomförde. Mest slogs jag dock av hennes unika vilja att sträva – ansträngning och utmaning är inget som skrämmer henne. Att hon dessutom är trevlig, inkluderande och har en stor dos av humor gör inte saken sämre.
Helene Rune, administrativ chef på Skolan för teknikvetenskap vid KTH, kollega med Christina när hon hade motsvarande befattning på Skolan för elektroteknik och datavetenskap.
– Christina är en otroligt engagerad och inspirerande kollega, som oftast väljer att se den positiva sidan av saker och är mycket lösningsorienterad. Hon är driven, påläst, vass och formulerar sig briljant och kan både hantera och föra sig i alla sammanhang. Samtidigt är hon både avslappnad och chosefri med en stor portion humor. Jag saknar min kollega, som i olika sammanhang stigit fram, backat upp, diskuterat och argumenterat i olika frågor,…åtminstone när vi haft samma åsikt. Försvarshögskolan har gjort en kanonrekrytering och jag vet att Christina kommer att axla arbetet som högskoledirektör med excellens.
Ulrika Lövdahl, Senior Manager Corporate Communications, The Absolut Company. Ulrika är ”hästvännina” till Christina, de spelar bland annat hästpolo tillsammans.
– Tacksam och priviligierad att ha en vän som Christina, hon är lojal, rak och omtänksam. Vi delar både med- och motgångar, och jag litar på hennes kloka råd och förhållningssätt i alla lägen. Förutom ridsport så delar vi också intresset för mode. Jag tror att hon kommer att sticka ut med sin stil bland alla uniformerna. I allt detta är hon samtidigt en tävlingsmänniska med en otrolig vinnarskalle och mod, en person man definitivt vill ha i samma lag, både på poloplan och i övriga livet.
Om Christina Zander
Namn: Christina Zander
Familj: Make, som är professor i ekonomi och har Anders Walls professur i entreprenörskap vid Uppsala universitet, två döttrar 22 och 24 år
Fritidsintressen: Hästar, film, träning
Otippat intresse: "Tycker mycket om fart"
Sidinformation
- Publicerad:
- 2021-06-16
- Senast uppdaterad:
- 2022-09-06