De tilldelas Försvarshögskolans första förtjänstmedaljer
Peter Egardt, Claes Tornberg, Christina Malm och Joakim Paasikivi är de första att motta Försvarshögskolans förtjänstmedalj. Medaljörerna hedras vid högskolans första akademiska högtid den 22 november 2024.
Försvarshögskolan har inrättat förtjänstmedaljer i guld och silver för att uppmärksamma personer för förtjänstfulla insatser för lärosätet. De första medaljerna utdelas år 2024. Guldmedaljen tilldelas lärosätets tidigare styrelseordförande Peter Egardt samt Försvarshögskolans tidigare rektor Claes Tornberg. Båda hedras för sina insatser i Försvarshögskolans utveckling till ett fullvärdigt lärosäte med examensrätt på samtliga nivåer.
Silvermedaljen tilldelas generaldirektören för Plikt- och prövningsverket Christina Malm, som hedras för sina betydande insatser för totalförsvarstillväxten, samt överstelöjtnant Joakim Paasikivi, tidigare lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan, som uppmärksammas för extraordinära insatser som militär expertkommentator i media.
Förtjänstmedalj i guld
Peter Egardt
Tidigare landshövdingen och ämbetsmannen Peter Egardt tilldelas Försvarshögskolans förtjänstmedalj i guld för sina betydande insatser i förverkligande av visionen om ett lärosäte med examensrättigheter på alla akademiska nivåer.
Peter Egardt tillträdde som styrelseordförande 2010 när Försvarshögskolan hade inrättats som lärosäte. Det var en tid när århundraden av militära traditioner från officersutbildningen mötte akademiska traditioner, och det krävde ett starkt strategiskt ledarskap och en tydlig vision för att utveckla Försvarshögskolans identitet. Som Försvarshögskolans ordförande satte Peter Egardt tillsammans med dåvarande rektor Romulo Enmark en tydlig riktning och förverkligade visionen om att Försvarshögskolan skulle bli ett lärosäte med examensrättigheter på alla akademiska nivåer. Med enorm kunskap och stor erfarenhet lotsade Peter Egardt lärosätet mot målet som uppnåddes 2018, när Universitetskanslerämbetet tilldelade Försvarshögskolan fullständiga examensrättigheter inom området försvar, krishantering och säkerhet. Peter Egardt har haft en helt avgörande roll i Försvarshögskolans utveckling till det moderna lärosäte det är idag.
Claes Tornberg
Försvarshögskolans tidigare rektor och konteramiral Claes Tornberg tilldelas Försvarshögskolans förtjänstmedalj i guld för sina betydande insatser för akademiseringen av officersprofessionen och den moderna Försvarshögskolans utveckling.
Redan 1991, under sin tid som chef för Militärhögskolan, lanserade Tornberg tillsammans med dåvarande överbefälhavare Bengt Gustafsson idén om ett totalförsvarsuniversitet som skulle utbilda både civila och militära ledare och experter. Ett första steg på vägen var att etablera forskning vid Militärhögskolan och de första professorerna utnämndes 1996. Samtidigt inrättades ÖB:s doktorandprogram. När dåvarande Försvarshögskolan slogs ihop med Militärhögskolan 1997 utnämndes Tornberg till lärosätes första chef och rektor. Med sitt visionära ledarskap och stora engagemang lade Tornberg grunden för Försvarshögskolan som sedan 2008 är en reguljär högskola och totalförsvarets akademiska nav och mötesplats.
Förtjänstmedalj i silver
Christina Malm
Generaldirektör Christina Malm tilldelas Försvarshögskolans förtjänstmedalj i silver för sina betydande insatser för totalförsvarstillväxten, däribland Försvarshögskolans möjligheter att rekrytera fler studenter till Officersprogrammet.
I uppdraget som generaldirektör för Plikt- och prövningsverket har Christina Malm varit en outtröttlig företrädare för Sveriges återaktiverade värnplikt. Hon har mycket god kunskap om, ett stort intresse för samt ett genuint engagemang för totalförsvaret, inklusive Försvarshögskolans roll i detta. Christina Malm har varit en mycket uppskattad samarbetspartner till Försvarshögskolan. Genom sitt lösningsorienterade och uthålliga ledarskap har hon åstadkommit en avgörande, snabb tillväxt av Plikt- och prövningsverkets verksamhet för att möta Försvarshögskolans och hela totalförsvarets behov av kvalificerade prövningar och krigsplaceringar. Christina Malm har bidragit stort till kompetensförsörjningen av totalförsvaret.
Joakim Paasikivi
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi tilldelas Försvarshögskolans förtjänstmedalj i silver för sina extraordinära insatser som militär expert i media i samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Med stor integritet och ett starkt personligt engagemang har Paasikivi outtröttligt förklarat och kommenterat kriget i såväl svenska som internationella medier. Han har tillgängliggjort sig för intervjuer i medier och har mycket generöst ställt sig till förfogande som föreläsare för exempelvis frivilligorganisationer, förband, näringsliv, medarbetare och studenter.
Joakim Paasikivi har en ovanligt god förmåga att på ett enkelt, rakt och tydligt sätt dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Genom sina framträdanden har han bidragit till att begripliggöra det obegripliga för allmänheten och genom sin höga närvaro i medierna har han blivit ”Paasikivi” med hela det svenska folket.
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-11-04
- Senast uppdaterad:
- 2024-11-04