Kvalitetssystemets fyra nivåer
Kvalitetssystemet ska förstås som helheten av det systematiska kvalitetsarbetet.
Försvarshögskolans kvalitetsarbete organiseras på fyra huvudsakliga nivåer

Ansvariga: Studierektor, examinator, kursansvarig, projektledare forskning, samt övriga lärare, forskare och studenter
Kurs- och programansvariga, examinatorer, studierektorer och forskningsprojektledare har en central roll i kvalitetsarbetet. Genom att följa gemensamma processer och regelverk säkerställs systematik, likvärdighet och kvalitetsutveckling. Högskolans regelverk garanterar jämförbarhet och spårbarhet över tid, vilket möjliggör uppföljning och utveckling. När kurs- och programvärderingar följer regelverket stärks både kvalitetssäkring och långsiktig förbättring.
Ansvariga: Prefekt, ämnesrådets ordförande och ämnesråd
Prefekt ansvarar för att det lokala och ämnesinterna kvalitetsarbetet följer Försvarshögskolans regelverk och kvalitetssystem. Ett centralt dokument är kvalitetsutvecklingsplanen, som uppdateras löpande och ligger till grund för årliga kvalitetsdialoger med Försvarshögskolans ledning. Planen bygger på uppföljning och analys av verksamheten för att identifiera utvecklingsbehov och mål. Åtgärder prioriteras med tydligt ansvar och följs upp systematiskt.
Prefekt ansvarar för att stödja en ämnesintern kvalitetskultur präglad av tillit och gott omdöme, samt säkerställa gemensamma processer och likvärdiga processer för kvalitetssäkring och utveckling i linje med högskolans kvalitetssystem.
Viktiga frågor på ämnesnivå inkluderar bland annat bemanning, kompetensförsörjning, strategisk inriktning av utbildningsutbud och forskningsmedel, säkring av studentinflytande, nära samarbete mellan utbildning och forskning samt processer för att inrätta nya utbildningar och ansöka om externa forskningsbidrag.
Ämnesråd och seminarier är viktiga för att bygga en levande kvalitetskultur. Ämnesråd är centrala beredande och kvalitetssäkrande organ, medan seminarier och kollegial granskning (peer review) spelar en nyckelroll i akademins kvalitetsarbete. Prefekt ansvarar för att ämnet har en levande seminariekultur och fungerande processer för kollegial granskning.
Prefekt ansvarar också för att tvärgående perspektiv som samverkan, hållbarhet, internationalisering och jämställdhet integreras i kvalitetsarbetet.
Forsknings- och utbildningsnämnden
Forsknings- och utbildningsnämnden (FoUN) är ett självständigt kollegialt organ med övergripande kvalitetsansvar. FoUN ansvarar för regelstyrning av högskolegemensamma kvalitetsfrågor, kvalitetssäkring och beslut i vissa ärenden samt granskning och utvärdering av forskning samt utbildning. Nämnden är också ett beredande, förslagsgivande och rådgivande organ åt högskoleledningen.
Utvärdering och granskning utifrån oberoende och externa perspektiv är avgörande för att säkerställa att utbildning och forskning svarar mot etablerade kvalitetsnormer. Det kan också stimulera till fördjupad reflektion. FoUN ansvarar för att genomföra utvärderingar med sakkunniga externa bedömare. Resultaten från utvärderingarna används sedan i kvalitetsutvecklingsprocessen.
FoUN:s roll och ansvar skiljer sig mellan utbildning och forskning. När det gäller utbildning har nämnden en direkt granskande roll för upplägg, genomförande och kvalitet. För forskning, som prövas genom etablerade kollegiala processer för kvalitetsgranskning (peer review), ska FoUN i stället verka för att ge goda förutsättningar för kvalitet i forskning.
FoUN:s utvärderingar av forskning och utbildning
Ansvarig, ledning: Dekan
Ansvarig, ämne/program: Prefekt för berört ämne, eller programansvarig militära program.
Mer info om FoUN:s utvärderingar av utbildning
Andra högskolegemensamma funktioner och organ
Utöver FoUN finns en rad andra högskoleövergripande funktioner och organ som bidrar i Försvarshögskolans arbete med kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling.
Programansvar för militära program är ett uppdrag direkt från rektor. Programledningsfunktionen är alltså inte underordnad en ämnesledning. Kvalitetsansvar och verksamhetsansvar för militär programutbildning är en gemensam angelägenhet för programansvarig och berörda ämnesledningar. Programansvarig inriktar och samordnar kvalitets- och utvecklingsarbetet inom programmet ur ett helhetsperspektiv. Programansvarig är också ansvarig för den cykliska kvalitetsutvecklingsprocessen i form av rektors kvalitetsdialoger för utbildning mot ledningen. Programansvarig stöds av ett programråd.
Anställningsnämnden är ett beredande och rådgivande organ till rektor med ansvar för kvalitetssäkring i anställnings- och befordringsärenden.
Forskningsetiska rådet är ett beredande och rådgivande organ i forskningsetiska frågor och frågor om oredlighet i forskning. Rådet har också ansvar för att främja högskolans utveckling inom detta område.
Verksamhetsstödet ansvarar för lednings- och verksamhetsstöd inom kvalitetsarbetet. Inom verksamhetsstödet finns funktioner som ansvarar för att tillhandahålla bland annat infrastruktur, student- och forskningsstöd, lärande- och informationsresurser samt studieadministration som på ändamålsenligt sätt svarar mot verksamhetens behov, inte minst avseende relevanta kvalitetsaspekter. Verksamhetsstödet stödjer också i frågor som rör kontroll och regelefterlevnad.
Samordning av forskarutbildningsmiljön Dekan är förutom ordförande i forsknings- och utbildningsnämnden även ansvarig för samordning av Försvarshögskolans forskarutbildning. Dekan följer upp kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av forskarutbildningarna som helhet.
Högskolepedagogisk utbildning Förvarshögskolan anordnar i enlighet med SUHF:s rekommendationer högskolepedagogisk utbildning för att säkerställa kvalitet i uppläggning och genomförande av lärosätets utbildningar.
Student-, doktorand- och alumnenkäter Försvarshögskolan genomför regelbundet student-, doktorand- och alumnenkäter. Student- och doktorandenkäterna genomförs vart annat år, och alumnenkäterna vart tredje år. Resultaten av enkäterna omhändertas inom ramen för högskolans processer, och åtgärder kan även lyftas in i den årliga verksamhetsplanen.
Högskoleledningen har det yttersta sammanhållna kvalitetsansvaret för högskolans verksamhet och därmed också för att det bedrivs systematisk kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling. Kvalitetskulturen ska genomsyra hela verksamheten och kvalitetsarbetet kopplas till Försvarshögskolans processer för verksamhetsstyrning. Högskoleledningen stöds av de högskolegemensamma funktionerna för att säkerställa systematik och kontinuerlig utveckling.
De årliga kvalitetsutvecklingscyklerna inom ämnen och ämnesövergripande program följs upp genom kvalitetsdialoger, där identifierade åtgärdsbehov kan införlivas i Försvarshögskolans årliga verksamhetsplan.
Rektors kvalitetsdialoger för utbildning och forskning
Ansvarig, ledning: rektor
Ansvarig, ämne/program: prefekt för berört ämne, samt programansvarig för militära program
Som ett led i det systematiska kvalitetsarbetet för utbildning och forskning kallar rektor ämnena till årliga kvalitetsdialoger. Dialogerna fokuserar på förutsättningar, utformning, genomförande och resultat samt hur ämnet/utbildningen säkerställer hög kvalitet och arbetar med kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling.
Utgångspunkten för kvalitetsdialogerna är ämnets kvalitetsutvecklingsplan. Kvalitetsutvecklingsplanen består av två delar: självvärdering och åtgärdslista. Till kvalitetsutvecklingsplanen tar Verksamhetsstödet fram årliga nyckeltal som också ingår i underlaget och ska analyseras.
Kvalitetsutvecklingsplanen uppdateras sedan årligen inför varje ny dialog, och är på så vis ett levande dokument. Både ämnena själva och ledningen kan föreslå åtgärder som sedan följs upp. Även behov av åtgärder som identifierats inom ramen för FoUN:s utvärderingar ska integreras i ämnenas kvalitetsutvecklingsplaner.
Rektors kvalitetsdialoger med de militära programmen
De militära programmen är ämnesöverskridande och följs upp och utvärderas i en särskild ordning. Dialogerna sker normalt höstterminen varje år inom ramen för rektors ledningsgrupps temadagar.