Säkerhetsskyddschef - grundkurs
Kursen är på grundnivå i utbildningsprogressionen för säkerhetsskyddschefer. Den ger dig förutsättningar till ett proaktivt, systematiskt och metodiskt säkerhetsskyddsarbete i egen säkerhetsskyddsorganisation. Under kursen får du också möjligheter till erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande med andra säkerhetsskyddschefer.
Innehåll
Under kursen behandlas bland annat följande:
- Introduktion säkerhetsskydd och begreppet Sveriges säkerhet
- Hotbild avseende spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota säkerhetskänslig verksamhet
- Legala grunder, bland annat:
- Säkerhetsskyddsanalys
- Säkerhetsskyddsåtgärder
- Incidenthantering
- Säkerhetsskyddsavtal inklusive säkerhetsskyddad upphandling (SUA)
- Tillsyn
Efter avslutad kurs förväntas du ha förståelse för:
- Genomförandet av säkerhetsskyddsanalys enligt säkerhetsskyddslagen och med stöd av Säkerhetspolisens publicerade vägledningar
- Hur analys av säkerhetsskyddsarbetet i egen verksamhet påverkas av hotbilden samt den säkerhets- och försvarspolitiska kontexten
- Planering av säkerhetsskyddsåtgärder utifrån aktuella hot och sårbarheter
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som innehar befattningen säkerhetsskyddschef eller biträdande säkerhetsskyddschef i en organisation som bedriver säkerhetskänslig verksamhet enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585).
Är du inte säkerhetsskyddschef eller biträdande säkerhetsskyddschef rekommenderar vi dig att söka Säkerhetsskydd – grundkurs.
Urval
Försvarshögskolan förbehåller sig rätten att i samverkan med Säkerhetspolisen (Säpo) och Militära underrättelse och säkerhetstjänsten (MUST) göra ett urval bland de anmälda för att skapa en jämn fördelning av representerade aktörer vid kursen samt med hänsyn till jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.
Urvalet av kursdeltagare tillkännages kort efter sista anmälningsdag.
Förkunskaper
För att tillgodogöra dig kursen på bästa sätt ska du innan kursstart ha genomfört den webbaserade Grundutbildning i säkerhetsskydd som du får tillgång till via Försvarshögskolans lärplattform Canvas några veckor innan kursstart samt obligatorisk kurslitteratur.
Upplägg och omfattning
Kursen består av två kurstillfällen om 3 + 3 dagar.
Kursen genomförs med fokus på aktivt deltagande och lärande genom bland annat interaktiva studier på Försvarshögskolans lärplattform, föreläsningar varvat med erfarenhetsåterföring, gruppuppgifter och redovisningar. Mellan de två kursdelarna ingår en hemuppgift, som du genomför i grupp.
Kursen genomförs av Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS) vid Försvarshögskolan i samverkan med Säkerhetspolisen (SÄPO) och Militära underrättelse och säkerhetstjänsten (MUST).
Typ
Uppdragskurs
Startperiod
HT 2024
Utbildningsnivå
Annan
Poäng
Ej poänggivande
Omfattning
Kursens två delar genomförs 25-27 september och 20-22 november 2024.
Studietakt
Enstaka dagar
Studieform
Campus
Plats
Stockholm
Undervisningsspråk
Svenska
Kostnad
22 000 kr exklusive moms. Resor och logi ingår inte.
Övrigt
Anmälan öppnar 18 april 2024 och sista anmälningsdag 16 augusti 2024.
Intervju om säkerhetsskydd som livslångt lärande
Med en modell för utbildning på olika nivåer inom säkerhetsskydd får deltagarna ett nätverk för kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte under hela karriären.
Mer om säkerhetsskydd som livslångt lärande