Studera på högskola är lättare än gymnasiet
Känns det som ett stort steg att gå från gymnasiet till högskola? Lugn, det ordnar sig! Enligt Peeter Boldt-Christmas, som läser tredje året på Försvarshögskolan, är det till och med lättare. Här delar han med sig av sina bästa tips.
Ska jag välja med hjärta eller hjärna?
– Hjärta, läs inte en utbildning som du bara vill få överstökad, utan läs något som du trivs med och som kommer att engagera dig under tiden. Det vet man bäst genom att läsa igenom programmets upplägg och kursplaner, som alltid finns tillgängliga online.
Kommer allt att bli roligt om jag väljer rätt?
– Haha, nja, oavsett vilken utbildning du väljer kommer det alltid att finnas perioder eller uppgifter som känns tyngre eller tråkiga. Då är det bra att komma ihåg att dessa moment har ett syfte och är viktiga för utbildningen som helhet.
Ska jag inte gå i skolan mer än några timmar i veckan?
– Jämfört med gymnasiet är det väldigt lite schemalagd tid, men det är en frihet under ansvar. Det är meningen att du ska plugga ungefär 40 timmar i veckan om du läser på heltid. Timmarna kan du sprida som du vill, men jag rekommenderar att eftersträva så normala rutiner som möjligt. Då vet du också när du är ledig.
Hur ska jag lära mig det jag ska utan lektioner?
– Det är som en bokcirkel under ledning. Du läser en större mängd litteratur, som du sedan diskuterar aktivt på seminarier. Till det kommer föreläsningar, där en lärare går igenom litteraturen och forskningen och ger sin bild av den. Då sitter du och lyssnar och har chansen att ställa frågor. På Försvarshögskolan lär vi oss också genom roliga praktiska övningsmoment.
Lättare att plugga på högskola än på gymnasiet? Hur då, menar du?
– På gymnasiet läser du alla ämnen samtidigt, men på universitetet läser du en kurs i taget. Då har du möjlighet att helhjärtat sätta dig in i det du läser. I stället för att ha tio parallella inlämningsuppgifter, tentar du av en kurs åt gången och den nya kursen tar vid först när den förra är slut.
Mycket böcker alltså, måste jag köpa alla?
– Mycket av det du kommer att läsa är vetenskapliga artiklar. De kommer du åt gratis online genom biblioteket. Böckerna finns det alltid ett antal exemplar av på biblioteket, men här gäller först till kvarn. Du kan också köpa böcker billigt från tidigare studenter. Se bara upp med att det är rätt upplaga eller att boken inte bytts ut i litteraturlistan.
Hur är lärarna på Försvarshögskolan?
– De som undervisar här är också forskare. För dig är de en guldgruva med all sin ämneskunskap och kännedom om branschen. Försvarshögskolan är både en studieplats och en arbetsplats. De flesta lärare har en koppling till arbetslivet.
Vad lär jag mig egentligen?
– Läs igenom kursplanerna – då vet du exakt. Inom ramen för ett program kan du också anpassa mycket utifrån det du själv är intresserad av och i ditt examensarbete kan du välja det som intresserar dig mest. När du tar examen har du en verktygslåda som du kan använda i ditt framtida yrke.
Vad har jag för nytta av det i framtida jobb?
– På högskolan lär du dig att på egen hand analysera och undersöka varför saker ser ut som de gör mer än att plugga in fakta. Det uppskattar arbetsgivare. För mig smälte det ihop på ett logiskt sätt när jag väl var på en arbetsplats. Jag har haft större användning av min utbildning än jag trott. Man får inte heller idealisera folk i arbetslivet – jobbannonser är mest pretentiösa uttryck och en kravlista som ingen lever upp till.
Skaffa bostad i Stockholm, är inte det nästan omöjligt?
– Inte omöjligt men inte helt enkelt, så du måste vara lite modig och fråga alla som du känner och bekantas bekanta. Var inte heller för kräsen med avståndet. Det finns många som pendlar långt i Stockholm. Själv båtpendlar jag en knappt timme enkel väg. Då passar jag på att äta frukost och plugga.
Hur får jag studielånet att räcka?
– Tar du fullt studielån ska du få pengarna att räcka. Ett tips är att göra storkok och frysa in matlådor. Jag brukar göra ärtpesto. På skolan finns lunchrum med mikrovågsugnar där du kan värma dem.
Så jag måste inte jobba extra för att få det att gå ihop?
– Jag gör inte det men alla funkar så klart olika. Jag behöver helgerna för att vila. För mig går ekonomin ihop.
Tänk om jag inte får några kompisar?
– Lugn, du kommer att hitta vänner. Försvarshögskolan är liten och klasserna här är små. Du kommer att komma i kontakt med andra genom grupparbeten och diskussionsgrupper. Jag kände ingen när jag började här men de allra flesta av mina närmsta vänner i dag är från studietiden.
Hur är studentlivet på Försvarshögskolan?
– Är det ett klassiskt studentliv du är ute efter kanske du ska välja en annan studieort och ett större lärosäte. Stockholm väljer du om du som jag trivs bättre i en stor stad med allt vad det för med sig. Kulturutbudet här är enormt. Studentkåren på Försvarshögskolan är duktig på att anordna sociala aktiviteter. Två gånger i veckan samlas både civila och militära studenter på pubkvällar i Försvarshögskolans gamla mäss.
Varför ska jag välja Försvarshögskolan?
– Här kan du läsa ämnen som du inte hittar någon annanstans. Till och med statsvetenskapen är unik på Försvarshögskolan med sin säkerhets- och krishanteringsprofil. I och med skolans nischade profil når utbildningen längre in i arbetslivet. Skolan överbryggar klyftan mellan akademin och arbetslivet genom praktik, övningar och genom att bjuda in yrkesverksamma personer till föreläsningar.
FAKTARUTOR
Ärtpesto
- Koka upp gröna ärtor. Mixa tillsammans med olivolja, parmesan, basilika, vitlök, salt och peppar.
- Används till pasta.
- Gör mycket och frys in i portioner.
Tre bästa tips om studiedisciplin
- Beta av läsningen en text i taget.
- Sitt i grupper och diskutera. Ett bra sätt att förstå det man läst.
- Ta hjälp av de som läst tidigare.
Peeter Boldt-Christmas
- Ålder: 25
- Program: Masterprogrammet i politik och krig
- Termin: 1 av 2 (har sedan tidigare examen i statsvetenskap)
- Bästa råd till blivande studenter: Välj en utbildning som du kan trivas och ha kul med under studietiden.
Sidinformation
- Publicerad:
- 2019-11-22
- Senast uppdaterad:
- 2022-02-15