Sök

Sök

Spännande karriärvägar för militärtekniker

Kapten Rasmus Bystedt tog examen från Försvarshögskolans officersprogram med militärteknisk inriktning 2014. Sedan dess har han både varit flygtekniker vid Blekinge flygflottilj och plutonchef på Militärhögskolan Karlberg – och möjligheterna framåt är många.

Några av Rasmus Bystedts tidigare studiekamrater är i dag tekniska chefer på kompani- eller bataljonsnivå, andra har stabsfunktioner vid genomförande- eller logistiksektionen. Någon är kompanichef vid ett tekniskt tyngre kompani och någon arbetar på Försvarets materielverk, FMV.

Det finns många karriärvägar för de som har gått Officersprogrammet med inriktning mot militärteknik, konstaterar Rasmus Bystedt, som själv började arbeta vid Blekinge flygflottilj F17 efter examen 2014.

– Jag ville ha någon typ av arbetsledande befattning så snart som möjligt och det fick jag också på F17. Som flygtekniker tittade jag på hur vi kunde optimera vår användning av Gripen-planen men jag sysslade också med bland annat övnings- och verksamhetsplanering, berättar han.

Stort behov av teknisk kompetens

Rasmus Bystedts sikte var inställt på att bli kompanichef, men efter tre år på F17 dök det upp en helt annan möjlighet som han tackade ja till: att återvända till Militärhögskolan Karlberg som plutonchef. De som går Officersprogrammet är nämligen inte bara studenter vid Försvarshögskolan, utan de är också kadetter och officersaspiranter i Försvarsmaktens kadettbataljon.

– Som plutonchef, eller mentor som det också kallas, handleder och stöttar jag kadetterna för att de ska bli så bra officerare som möjligt. Det är fantastiskt att få arbeta med den här unika klicken av högt intelligenta och drivna individer, och bidra till att Försvarsmakten får in lämpliga officerare på positioner där det behövs folk, säger Rasmus Bystedt.

Han ser att både kadetterna och han själv har ljusa framtidsutsikter med många karriärmöjligheter.

– För de som likt jag har gått militärteknisk inriktning finns särskilt goda möjligheter, då det råder mycket stor brist på officerare med teknisk kompetens och det finns många spännande vägar att gå.

Officer i stället för ingenjör

Att Rasmus Bystedt skulle arbeta inom försvaret kunde han inte tro för tio år sedan. Han har alltid varit intresserad av teknik och tanken var att plugga till ingenjör efter gymnasiet. För att få ett avbrott från studierna valde han att göra militär grundutbildning innan det var dags att söka till universitetet. Men tiden inom Försvarsmakten fick honom att tänka om.

– Jag var tillbaka i det civila under våren och kände ganska snart att jag saknade det militära. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad jag saknade, men jag tror att det var kulturen och organisationen som sådan. Det är en unik miljö som visar vilka fantastiska resultat man får om man har ett bra ledarskap och ett bra samarbete, säger han.

Detta gjorde att han sökte Försvarshögskolans officersprogram med inriktning mot militärteknik, något han aldrig ångrat.

Fokus på naturvetenskap

Officersprogrammets militärtekniska inriktning fokuserar på hur teknik används för att lösa stridsuppgiften och nå målet med striden. Vilka möjligheter och begränsningar har tekniken? Är det möjligt att gå segrande ur en strid trots att man har ett prestandamässigt svagare vapensystem än motståndaren? Det är exempel på frågor som dyker upp under utbildningen och utifrån dem gör de blivande militärteknikerna sina beräkningar och analyser.

– Den militärtekniska inriktningen är mer naturvetenskapligt inriktad än Officersprogrammets två andra inriktningar, krigsvetenskap och nautik, och det är en fördel att tycka om matte och fysik, säger Rasmus Bystedt, och fortsätter:

– Jämfört med de andra inriktningarna är militärteknik kanske något mer intensiv och studietempot är stundvis högt. Men du är omgiven av väldigt duktiga lärare och träffar dessutom fantastiska kamrater som är i samma situation som du, så om du ser till att vara väl förberedd och hänger med i tempot är det inga större problem.

För att passa på utbildningen och som officer är det allra viktigaste att du är intresserad av ledarskap, menar Rasmus Bystedt.

– Du måste gilla att utveckla både dig själv och andra, och drivas av att se hur en grupp tillsammans kan lösa en uppgift på bästa sätt. För den militärtekniska inriktningen är det såklart viktigt att vara tekniskt intresserad också. Det är ingen nackdel om du, precis som jag, också tycker att det är lite häftigt med stridsflyg och sådant.

Rasmus Bystedt


Ålder:
28 år.

Arbetar som: Mentor på Försvarsmaktens kadettbataljon vid Militärhögskolan Karlberg.

Bor: Pendlar mellan Stockholm och Karlskrona.

Fritidsintressen: ”Det vanliga, att umgås med vänner och sånt. När vädret och tiden medger renoverar jag mitt sommarhus. Jag gillar att greja med saker, oavsett om det är maskiner eller ett byggprojekt.”

Bästa bok: ”Om jag bara får välja en blir det Voltaires Candide eller optimismen. Det är ett fint och mycket tänkvärt slut, när Candide slår sig ner och säger ’låt oss nu odla vår trädgård’”.

Bästa film: ”Min go-to film är One flew over the cuckoo’s nest med Jack Nicholson, den är väldigt gripande.”

Bästa maträtt: ”Korv med bröd uppskattar jag alltid, dag som natt och oavsett om det är den enklaste grillkorven eller en lyxigare variant.”

Sidinformation

Publicerad:
2019-12-05
Senast uppdaterad:
2020-12-10
Dela: