Sandra förebygger kriser
Alumnen Sandra Wassbro har skapat en karriär i hetluften. Utgångspunkten: Att vara med och lösa samhällsproblem. Via några år på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är hon idag konsult på 4C Strategies.
Men vi tar det väl från början. När Sandra Wassbro berättar för kompisarna och familjen att hon bestämt sig för att läsa statsvetenskap är det många som tror att hon siktar på att bli politiker. Men det är inte det hon vill. Hon har kollat upp vart de som läst statsvetenskap på Försvarshögskolan börjar arbeta efter studierna – och hon gillar det hon ser.
– Det finns många generella statsvetenskapsprogram, men Försvarshögskolan lägger in ämnena krishantering och säkerhet i sin utbildning. Det är alltid en fördel att ha nischkunskaper, och så är det bara att titta på omvärldsläget. Det här är ämne som behövs när vi ska lösa samhällsproblemen.
Rakt in i händelsernas centrum
Och hantera samhällsproblem – det får hon göra ganska omedelbart. Under masterprogrammet söker Sandra ett sommarvikariat på statliga Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Hon har läst rätt kurser och får arbeta både som omvärldsbevakare och tjänsteperson i beredskap, eller ”TIB” som hon säger. När sommaren är slut får Sandra frågan om anställning. Hon tackar ja och pausar studierna.
När pandemin startar
Teamet med omvärldsbevakare och TIB arbetar dygnet runt och är kanalen in till myndigheten. De bevakar allt från internationella nyheter till sociala medier – och bedömer allvar, sanningshalt och konsekvenser för Sverige. Hit ringer räddningstjänsten när det behövs helikoptrar för att släcka skogsbränder eller pumpar och barriärer till översvämningar.
Det är också MSB som Utrikesdepartementet kontaktar i januari 2020 i samband med att EU specialchartrat plan för att flyga hem medborgare från Wuhan, där en farlig smitta upptäckts. Resten är nutidshistoria. Och Sandra sitter i första ledet på den myndighet som samordnar Sveriges hantering av covid-krisen.
– Jag minns att mamma fick vara hundvakt väldigt mycket, för jag jobbade jämt. Samtidigt är en sån här tjänst säkerhetsklassad, så jag kunde inte berätta för vänner och familj om allt jag gjorde. Hur svensk krishantering går till kan utnyttjas om det hamnar i fel händer.
Från statlig jätte till privat tungviktare
Sandra får använda de teorier hon lärt sig. Samverka med andra. Testa beroenden och förhållanden i krishanteringssystemet. Känna på stress och press. Och det ger mersmak. Hon avslutar sin masteruppsats och söker sig vidare till 4C Strategies, som är ett av de största privata konsultbolagen inom krishantering med kontor och uppdrag över hela världen.
– Här är jag inte ensam om att komma från Försvarshögskolan, om jag säger så. Det är välkänt att det finns en kompetens där. Att jag läst på Försvarshögskolan och jobbat på MSB var avgörande för att jag ens skulle kallas till en anställningsintervju.
Så nu är hon här, på ett kontor i centralaste Stockholm som konsult inom krisberedskap, krishantering och informationspåverkan. Här får både privata och offentliga kunder och länder hjälp.
– Jag utbildar ett antal svenska kommuner och andra kunder inom krisberedskap och informationspåverkan. Jag hjälper dem öva genom att simulera kriser, att förbereda sig för det oväntade och att ha en plan för hur de ska agera när de drabbats av en kris. De behöver agera rätt när det väl händer något.
Vet att hon valde rätt väg
Sandra har nu jobbat ett par år och vill inte spekulera i var hon arbetar längre fram i karriären. Men hon vet att hon har hamnat inom rätt fält. Bara en sån sak som att hon jobbar med extremt kompetenta personer som är intresserade av samma frågor.
– De flesta har ju samma inställning som jag – att det finns ett större syfte. Man vill bidra till ett säkrare samhälle. Samhällsfrågor, desinformation och infopåverkan – alltså tänk att jag får betalt för att hålla på med det här.
Snabbfakta om Sandra
Ålder: 30 år.
Drömjobbet när du är 50 år: Då är jag specialist inom psykologiskt försvar.
Motto: Gör sådant du vill göra och mår bra av oberoende av vad andra tycker och tänker.
Favoritmat: Tapas.
På fritiden: Hundpromenader, crossfit, serietittande, grönsaksodling.
Lyssnar helst på: P3 Dokumentär.
Favoritämnet på gymnasiet: Samhällskunskap och engelska.
Tv-serie du vill tipsa om: Falsk identitet.
Drivkraft: Jag vill bidra till att Sverige förblir en stabil stat där våra rättigheter och samhälleliga värden upprätthålls och där vi alla, individer som organisationer som det offentliga, aktivt arbetar för att öka vår samlade förmåga att motstå olika former av påtryckningar och påverkan.
Mer inom
StatsvetenskapSidinformation
- Publicerad:
- 2022-01-13
- Senast uppdaterad:
- 2022-01-31