Sök

Sök
Ulla Lovcalic

Praktik på FN i New York

Från Uppsala till New York och en praktikplats på 46:e våningen i FN-skrapan. Masterprogrammet har fungerat som en hiss upp till det som Ulla Lovcalic själv beskriver som händelsernas mittpunkt. Det blir tydligt hur rätt hon gjorde när hon lät sina intressen styra valet av studier.

Från lägenheten på Upper West side tar det 45 minuter för Ulla Lovcalic att ta tåget och promenera den sista biten till FN-byggnaden på Dag Hammarskjöld plaza i New York. I den stora receptionen på bottenvåningen hälsar hon på de tre äldre män som jobbar där varje morgon, går igenom spärren och tar hissen upp till den 46:e av skyskrapans totalt 48 våningar.

Väl uppe på våningsplanet där den svenska FN-delegationen huserar blippar hon sig igenom första säkerhetsdörren till lobbyn. Två dörrar och en sluss senare flyttar hon markören på tavlan som visar att hon kommit in till jobbet.

– Vi är fyra praktikanter i ett stort rum med glasväggar i mitten. Runt oss rör sig handläggarna, och de stannar ofta till och pratar – det är en väldigt dynamisk arbetsplats där vi hela tiden blir inkluderade i arbetet.

Arbete mitt i pulsådern

Ulla Lovcalic är inom området Hållbar fred och har ansvar för femte utskottet, alltså det utskott som hanterar FN:s budget- och ekonomifrågor och som brukar beskrivas som FN:s pulsåder.

– Allt som har en budgetimplikation går genom femte. Som exempelvis en fredsinsats eller hjälp till Ukraina. Allt som inte bara är ett politiskt ställningstagande utan någon form av insats måste godkännas här.

Hennes dagar upptas framför allt av två frågor: Rysslands krig mot Ukraina och hur säkerhetsrådet ska reformeras. De två frågorna är en bra mix. Ukraina är akut, och hon får se hur FN jobbar när det hettar till och det behövs snabba, resoluta beslut. Den andra frågan är en process.

– Förändringen måste ske. Alla medlemsländer är överens om att säkerhetsrådet inte fungerar bra idag, och det pågår förhandlingar sedan 2009. Jag får kunskap om och inblick i alla positioner och intressen, hur länder och stormakter tänker, varför det låst sig, vari olikheterna består och vilka som är de möjliga vägarna framåt.

Insyn i många olika frågor

Även om praktikanterna har sina fokusområden, så får de insyn i flera frågor. För Ulla Lovcalics del har det bland annat rört sig om första utskottets nedrustningsfrågor. Det är multilateralt ena dagen och EU-delegationsmöte och samordning av svar på en resolution nästa dag.

– Den svenska FN-delegationen är väldigt generös med att vi ska få prova på allting. Min praktikantkollega som jobbar med klimat får även bevaka säkerhetsrådet. Vill jag sätta mig in i havsrättsfrågor så får jag det, eller som häromveckan när det pågick förhandling i The Commission on the Status of Women. Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark var här och höll i anförandet för Sveriges del och jag var involverad i sidoevent kopplat till det.

Så hittade hon Försvarshögskolan

Mitt i händelsernas centrum, så beskriver Ulla Lovcalics praktiken på svenska FN-delegationen. Men låt oss backa bandet. Hur hamnade hon här?

Det politiska intresset har hon hemifrån. Föräldrarna, som flydde kriget i forna Jugoslavien, har alltid diskuterat politik och omvärld hemma runt köksbordet. När Ulla Lovcalic fick upp det egna politiska intresset under gymnasieåren i Uppsala, så ledde det ena till det andra i rask följd. Inom ett par år var hon vice ordförande för Liberalernas ungdomsförbund LUF i Uppsala och ledamot i internationella utskottet.

Hon blev aktiv i International Federation of Liberal Youth, representerade på kongresser och föreläste om integration, populism, fred och säkerhet för unga liberaler i världen. Hon gick Försvars- och säkerhetsakademin som Folk och Försvar arrangerar och parallellt läste hon en pol. kand.

När man tittar på det från avstånd känns inriktningen utstakad. Ändå menar Ulla Lovcalic att tanken på Försvarshögskolan dök upp väldigt sent.

– Ju mer aktiv jag blev i politiken, desto mer utkristalliserades mina intressen för säkerhet och försvar, relationer mellan länder, geopolitik och varför krig uppstår. Men det var först när jag närmade mig slutet av min pol. kand. och tittade på olika masterutbildningar som jag upptäckte Försvarshögskolan. Det kändes klockrent.

Så klockrent att Ulla Lovcalic inte sökte något annat, inte ens pol. mastern i Uppsala. Det blev inriktning statsvetenskap i första hand och krigsvetenskap i andra hand. Hon kom in på statsvetenskapen.

– Jag insåg att jag bara ville läsa en master inom mina intressen. Om jag inte hade kommit in, så hade jag jobbat och sen sökt igen.

Behövde teoretisk tyngd

Det var en sak hon var tvungen att säkerställa först. Ulla Lovcalic vill hålla dörren öppen för forskning, och behövde en försäkran om att masterutbildningen hade tillräcklig teoretisk tyngd.

– Jag fick höra att det skett en brain drain där flera lärare som forskar inom krishantering och försvar i Uppsala precis flyttat till Försvarshögskolan, bland annat en forskare inom Kina-studier som jag kände till. Då landade lugnet och vissheten att min utbildning skulle betraktas som teoretiskt tung.

Redan introduktionskursen i politik och säkerhet med Tom Lundborg levde upp till förhoppningarna.

– Jag kände direkt att det här var på allvar, på en internationell nivå. Och masterprogrammet har fortsatt leva upp till alla förväntningar. Så jag säger till alla: Sök om du är intresserad av säkerhetsfrågor.

Känslan har styrt kursvalen

En del väljer kurser strategiskt för att skapa en profil ut mot arbetsmarknaden. Ulla Lovcalic valde en annan väg och har låtit känsla och intresse styra. Det har blivit terrorismstudier med Magnus Ranstorp, de nordiska ländernas försvarspolitik med Håkan Edström, europeisk krishantering med Magnus Ekengren och The rise of China med Stephanie Winkler. Kinakursen gjorde särskilt avtryck, och under en övning – en veckolång simulering – blev hon tilldelad just Kina.

– Det var ett väldigt kreativt sätt att lära ut. Under spelets gång fick vi scenarier där vi skulle agera som om man vore det land man tilldelats. Hur hade Kina reagerat i den är situationen? Jag minns den stora slutpresentationen inför stor publik, en simulerad internationell arena.

Avslutar med drömpraktiken på svenska FN-delegationen

Den sista terminen kan bestå av valbara kurser, men Ulla Lovcalic valde praktik. Försvarshögskolan hade utlyst praktiktjänsten på svenska FN-delegationen och Ulla Lovcalic sökte. Och hur det gick vet vi – det blev den internationella arenan. Och den har gett mersmak. När praktiken tar slut åker Ulla Lovcalic hem till Sverige, men hon är öppen för olika typer av internationella traineeships eller jobb till hösten – i FN-skrapan eller i Bryssel.

Drömmer om att arbeta med internationella samarbeten inom säkerhet och försvar

På frågan om framtida drömjobb ser många något specifikt framför sig. För Ulla Lovcalic är svaret väntat.

– Drömjobbet är mina frågor: internationella samarbeten inom säkerhet och försvar. Dem kan man arbeta med på många olika platser, som här inom FN, inom EU, NATO eller Försvarsmakten, hos en tankesmedja eller genom att doktorera. Så länge det handlar om mina frågor är det intressant för mig.

Man kan ana att vissa saker kommer att vara desamma, oavsett var hon befinner sig. Uppväxtens politiska middagsdiskussioner har till exempel flyttat med till New York och fortsätter vara en del av Ulla Lovcalics vardag, fast nu är det vännerna och pojkvännen som debatterar runt bordet. Och på promenader. Och på kaféer. Ja, överallt faktiskt.

– Det här är inte intresse eller en sidogrej. Politik, säkerhet och försvar är mitt liv.

Sidinformation

Publicerad:
2022-05-09
Senast uppdaterad:
2023-10-24
Dela: