Sök

Sök
  • Start
  • Ny på Officersprogrammet

Ny på Officersprogrammet

Inryck, studietips och packlista. Här berättar kadett Hanna Bjöörn om vad som väntar dig som ny student på Officersprogrammet.

Hur ska man förbereda sig?

– Svår fråga! Det största klivet med att börja studera till officer är just studierna. Men de är också något som jag inte tror man riktigt kan förbereda sig på. Det viktigaste är att gå in med ett öppet sinne. Go with the flow!

Vad händer under preparandveckorna?

– Utbildningen startar ju med två “inryckningsveckor”. När jag började var den första en slags orienteringsvecka. Vad innebär det att studera till officer, hur ser studieplanen ut, lära sig hitta på området, säkerhetsgenomgångar och sånt. Den andra veckan var vi ute i fält och gjorde dels grundläggande fystester (coopertest, multitest, livräddning) men också kursen Ledarskap och självkännedom. I den ingår bland annat ett ensamdygn för reflektion över hur man själv är som ledare, men veckan handlar också mycket om att lära känna sin nya pluton.

Blir man ”nollad” som ny student?

– Ja och nej. Om man talar om nollning i form av mer förnedrande utmaningar är svaret så klart nej. Däremot genomförs ett antal evenemang där de nya kadetterna introduceras i skolans föreningsliv och traditionsverksamhet.

Är det lätt att få kompisar?

– Ja! Utöver din nya pluton så finns det hundratals människor som du kommer få många tillfällen att lära känna!

Dina bästa studietips?

– Självklart är det viktigt att gå på föreläsningar och studera men mitt absolut bästa studietips är nog att prata med de som redan pluggar på programmet. De har alla läst de kurser som du kommer att läsa och har många tips och förståelse för vad som krävs för att klara kurserna. Dessutom har de haft tid att ta till sig och befästa den kunskap som du läser för första gången och kan i vissa fall kanske förklara den på ett lättare sätt.

Är maten god?

– Ja! Stor variation och ofta flera olika rätter att välja mellan, stor salladsbuffé. Självklart alltid pannkakor och ärtsoppa på torsdagar!

Till sist, vad ska man inte glömma att packa?

Om du ska bo på skolan skulle jag säga att det viktigaste att packa är:

  1. Träningskläder och träningsskor
  2. Dator
  3. Tandborste, tandkräm
  4. Badkläder (för simprov)
  5. Civila kläder om man vill hitta på något på stan efter att tjänsten är slut!

Officersprogrammet

Dela:
Publicerad 2022-06-01 Uppdaterad 2022-11-28