Sök

Sök

Militärhistoriastudenter vann krigsspel Normandie

Fyra personer runt ett bord med ett brädspel.

Finalmatchen i krigsspelsturneringen. Vinnarlaget Armchair in being i färd med ett drag. Laget bestod av från vänster Robin Karlsson och Nils Dahlgren. Foto: Anders G Warne

Efter 15 matcher med 16 lag tog lag Armchair in being hem segern i Chefen för Institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria krigsspelsturnering i operationskonst och taktik 2023. Vinnande lag bestod av Nils Dahlgren och Robin Karlsson, studenter vid kandidatprogrammet i militärhistoria. Årets spel var inspirerat av slaget om Normandie.

– Vi har övat och teoriserat mycket de senaste veckorna. Vi är väldigt stora vinnarskallar så det känns väldigt bra att vinna, särskilt med tanke på vilket motstånd det var, säger Robin Karlsson.

Motståndet i finalen var lag Krigsvetenskaparna som bestod av Rikard Nyberg och Andreas Bäcklund, båda studenter vid kandidatprogrammet i statsvetenskap. De slutade på en hedrande andraplats.

– Vi hade väldigt roligt, och även fast det blev förlust till slut är vi glada att det gick så bra som det gjorde, säger Rikard Nyberg.

Fyra personer runt ett bord med brädspel.

I bakgrunden lag Krigsvetenskaparna med Andreas Bäcklund och RIkard Nyberg. I förgrunden Robin Karlsson och Nils Dahlgren. Foto: Anders G Warne

Årets krigsspel var inspirerat av nutida militärhistoria - scenariot baserades på invasionen i Normandie, 1944. Inför varje match drog lagen drog lott om att vara allierad eller Tyskland. Krigsspelet innehöll åtta omgångar, där en omgång motsvarar en vecka. Därefter räknas antal poäng räknas ihop för att utse en segrande sida.

två personer ser koncentrerade ut

Andreas Bäcklund och Viktor

– Det var ett intressant spel. Reglerna i sig var väldigt simpla men i praktiken gav de ett taktiskt djup. Vi gillade också den historiska autenticiteten, säger Nils Dahlgren från vinnarlaget, som fram till semifinal även bestod av Elias Hedström.

Spel utvecklat vid Försvarshögskolan

Under fyra dagar i december dukades två spelbord upp i Försvarshögskolans mäss för årets krigsspelsturnering. Alla som studerar och arbetar vid Försvarshögskolan bjöds in att tävla i lag om två till tre personer. Lagen bestod av kadetter på Officersprogrammet, civila studenter både på kandidat- och masternivå samt deltagare vid Högre officersprogrammet.

flera personer runt ett bord med brädspel

Finalmatchen i chefen för Institutionen för krigsvetenskap och militärhistorias krigsspel. Till höger öv Carl van Duin, institutionschefen i fråga samt övlt Lars Henåker som var ansvarig för årets krigsspel. Foto: Anders G Warne

Spelet är ett klassiskt brädspel med tärning och olika brickor, som motsvarar olika förbandstyper, som läggs på brädets olika hexagonformade delar som tillsammans utgör slagfältet. Spelet är utvecklat av lärare vid Försvarshögskolans spelverksamhet.

flera personer runt ett bord med brädspel

Foto: Anders G Warne

– Vi är egentligen inte några brädspelsfantaster, men vi är stora fan av strategispel i allmänhet och spelar mycket schack. Om vi skulle rekommendera ett mer regelrätt brädspel så skulle det vara Pax Pamir. I Pax Pamir spelar man som en klan där man slåss om kontrollen över Afganistan under 1800-talet där man måste hantera handel, krig och stormakternas påverkan för att vinna, säger Robin Karlsson.

närbild av ett brädspel med två händer som lägger brickor

Foto: Anders G Warne

Krigsspel används kontinuerligt som en militär utbildningsmetod vid Försvarshögskolans olika utbildningar.

– Spel som ”Normandie” visualiserar både teori och praktisk beslutsfattande visualiseras med hjälp av krigsspel, säger övlt Lars Henåker, som var ansvarig för genomförandet av årets krigsspel.

Henåker själv använde datoriserade krigsspel i en experimentstudie i sin avhandling Masterting tactics: Exploring and measuring victory in battle.

Ta del av spelreglerna

Om du är nyfiken på detaljerna om det aktuella spelet kan du ta del av spelreglerna. Pdf, 1.9 MB.

Några personer spelar brädspel med publik som står runt bordet och följer spelet

Krigsspelsturneringen ägde rum på Mässen. Foto: Anders G Warne

Sidinformation

Publicerad:
2023-12-20
Senast uppdaterad:
2023-12-20
Dela: