Militära professionen: Etik, moral och värdegrund
Syftet med projektet är att bidra med fördjupad kunskap om etik, moral och värdegrund i en svensk militär kontext, med särskilt fokus på etikutbildning av militär personal som för befäl.
Det finns en generell utvecklingstrend mot ett ökat individuellt ansvar för etiska och moraliska aspekter av ledarskap för militära chefer. Det medför ett ökat krav på omdömesförmåga i etiska och moraliska frågor hos militära befattningshavare. Det här forskningsprojektet tar fram läromedel anpassade för de militära programmen Officersprogrammet och Högre officersprogrammet för att täcka detta ökade kunskapsbehov. Inom ramen för ledarskapsutbildningen vid de militära programmen övas officerares omdömesförmåga i etiska och moraliska frågor samt i värdegrundsfrågor genom utbildning och reflektion över eget ledarskap. Detta stärker på sikt officerares förmåga att utöva ett etiskt ledarskap både hemma på förbandet såväl som i olika typer av operationer nationellt och internationellt. På det sättet kan projektet också betraktas som ett led i operationaliseringen av Försvarsmaktens värdegrund.
Militär etik för personal som för befäl
Projektet består av två delprojekt för framtagning av läromedel som bygger på varandra. Innehållet i de två läromedlen ska sammantaget ses som en helhet, som avspeglar att utbildningen fördjupas och successivt blir mer avancerad genom progression. Läromedlen ska kunna stå för sig själva (det vill säga utan att behöva kompletteras med annan litteratur) när det gäller den vetenskapliga kvaliteten, och kan i och med detta även användas på andra militära utbildningar. Målgruppen är således militär personal som för befäl.
- Det första delprojektet handlar om att ta fram en grundbok i militär etik som innehåller normativ teori med tillämpningar i en svensk militär kontext. Detta delprojekt är nu levererat. Du kan läsa mer om boken Vägar till militär etik (ISBN 9789144159966) på Studentlitteraturs hemsida .
- Det andra delprojektet handlar om att ta fram ett helt nytt läromedel i militär etik på avancerad nivå, anpassat för högre officerares behov av kunskaper om etik, moral och värdegrund relaterat till ledarskapsutmaningar på den högre militära chefsnivån. Antologin kommer att innehålla element från flera ämnen, och samverkan inom Försvarshögskolan kommer därmed att genomföras.
De två delprojekten avslutas med leverans av ett läromedel vardera. De kommer att ges ut av Studentlitteratur för att säkerställa den vetenskapliga kvaliteten. Innehållet i båda läromedlen seminariebehandlas årligen med en etablerad referensgrupp där Försvarsmakten är representerad.
Arbetet byggs kring en civil-militär dubbelhandsfattning för författarskapet. Universitetslektor Magna Robertsson är huvudredaktör för båda böckerna, och medredaktör för grundboken är övlt/fil dr David Bergman.
Forskningen genomförs inom ramen för Försvarsmaktens program Forskning och teknikutveckling inom gruppen Militära professionen.
Ansvarig institution
Institutionen för ledarskap och ledning
Samarbetspartners
Försvarsmakten
Finansiering
Försvarsmakten
Pågår
Pilotprojekt 2023 (delprojekt 1), med fortsättning 2024-2025 (delprojekt 2).