Officer – ett jobb med tusen möjligheter
För fyra år sedan tog Helena Bergström examen från Försvarshögskolans officersprogram. I dag är hon ytstridsofficer på fartyget HMS Helsingborg i Berga. – Yrket har visat sig vara mycket roligare än jag föreställde mig, säger hon.
Den 72,8 meter långa korvetten HMS Helsingborg ingår i fjärde sjöstridsflottiljen i Berga, söder om Stockholm. Det gråa fartyget är Helena Bergströms arbetsplats. Hon jobbar som ytstridsofficer, en person som ansvarar för strider som sker vid vattenytan.
– Jag sitter i stridsledningscentralen – som är hjärnan på fartyget – och ansvarar för att ha koll på ytläget, alltså andra fartyg, samt att avfyra sjömålsrobotar om det behövs, säger Helena Bergström, 29 år.
Hon tog examen från Officersprogrammet på Försvarshögskolan i Stockholm år 2014 och blev direkt anställd på fjärde sjöstridsflottiljen i Berga. De första åren arbetade hon på en mindre bevakningsbåt, som senare blev en spaningsbåt.
– Efter sex månader som tredje officer blev jag förste officer på fartyget. Det var en rolig period. Som förste officer får du köra båten. Du får också mycket ansvar för personalen och ska se till att alla har rätt schema och är på rätt plats i rätt tid.
Officersprogrammet – en varierad utbildning
Helena Bergström har varit scout i hela sitt liv. Där lades grunden till hennes naturintresse och förmågan att jobba med problemlösning i grupp under tidspress. Efter studenten i sin hemstad Stockholm var hon inte sugen på att plugga vidare direkt utan gjorde värnplikten på marinbasen i Karlskrona i ett år. Sedan följde ett år av ströjobb och ett år i Australien innan hon kände sig motiverad att återvända till skolbänken.
– Jag valde utbildning genom att tänka ”vilket program verkar roligast under studietiden?”. Då vann Officersprogrammet eftersom där varvas teoretiska studier med att vara ute i skog och mark och du får även jobba med ledarskap och personlig utveckling, säger hon, och fortsätter:
– Jag visste inte så mycket om officersyrket sedan innan och kände ingen som läste till det. Men yrket har visat sig vara mycket roligare än jag föreställde mig och jag känner att jag har hittat mitt rätta sammanhang.
En arbetsgivare med många möjligheter
När Helena Bergström började läsa på Officersprogrammet var det många som sa: ”Ska du verkligen göra det? Du kan ju bara ha en arbetsgivare resten av livet?”.
– Så kanske det är men inom Försvarsmakten kan jag jobba med allt från stridsledning, logistik och personalfrågor till planering, ekonomi, genomförande och utvärdering av olika saker. Och jag kan göra det var som helst i landet. Jag har en arbetsgivare, men otroligt många möjligheter.
Att vara officer handlar ytterst om att vara chef i en organisation som ska försvara Sverige vid ett skarpt läge. Helena Bergström är givetvis medveten om att jobbet kan medföra risker men lyfter hellre fram det som hon tycker är det mest positiva med att vara officer.
– Det är alla kollegor och känslan av att göra något tydligt tillsammans i kombination med att vara ute i naturen. När vi är ute till sjöss, oavsett om det är övning eller skarpt läge, så måste vi jobba som ett team med tydligt uppsatta mål för att vinna. Det är som vilken lagsport som helst där laget aldrig är starkare än sin svagaste länk så alla hjälps åt och stöttar varandra. Det är en härlig känsla.
Tre snabba frågor till Helena
Vilka egenskaper är bra att ha som officer?
– Det är bra att ha ett starkt självförtroende så att du kan ta beslut och våga stå upp för dem. Du ska kunna tåla att bli ifrågasatt. För att bli en bra ledare bör du också ha självinsikt, förmåga att kunna reflektera och kunna se saker från olika perspektiv.
Vem rekommenderar du att söka till Officersprogrammet?
– Jag vill gärna se att jag får fler kvinnliga kollegor. Därför vill jag uppmana alla tjejer som funderar på att söka att sluta fundera och söka. Men Försvarsmakten behöver alla typer av människor. Eftersom vi ska kunna göra så mycket olika saker är det svårt att säga att ”just den här personen ska söka”. Om du vill bli officer så är det tänkt att du ska bli chef och att du under din karriär kommer att ha personal som är underställd dig. Så vill du inte ha personalansvar och inte tycker om att vara med andra människor kanske inte den här utbildningen är rätt för dig.
Hur skulle du beskriva utbildningen på Officersprogrammet?
– Den leder till personlig utveckling. Du utmanas och lär dig massor med saker om dig själv. Vi varvade teoretiska block och tentor med att bland annat vara på skjutbanan, segla över Atlanten och att göra vinterutbildning i Arvidsjaur. Officersprogrammet gav en utmaning för kroppen, psyket och pluggsinnet som jag tror är svår att få någon annanstans.
Mer inom
Sidinformation
- Publicerad:
- 2018-11-20
- Senast uppdaterad:
- 2023-12-14