Sök

Sök
Duncan Cooper

Krig- och försvarsstudier i lugna Sverige

Duncan Cooper, från Skottland, återvände till Försvarshögskolan i Sverige för sin masterexamen efter en minnesvärd utbytestermin. Nu fördjupar han sig i studier om krig och försvar i den kontrasterande miljön av Sveriges fridfulla livsstil.

Vid 22 års ålder är Duncan Cooper, en toppstudent från University of St Andrews, nu inne på sitt masterprogram i krigs- och försvarsstudier vid Försvarshögskolan. Men nordisk politik och den svenska livsstilen är inget nytt för honom.

Vad ledde dig till att studera hybridkrigföring i Sverige och Finland för din kandidatuppsats?

– Jag har alltid haft en koppling till Norden på grund av familjesemestrar här under min uppväxt. En kurs om irreguljär krigföring här tände verkligen mitt intresse. Med Sverige och Finland som för närvarande omprövar sin ställning till Nato, tycker jag det är spännande att lära mig mer om rollen av hybridkrigföring i dessa beslut.

På vilket sätt kommer du att utforska detta vidare under dina masterstudier vid Försvarshögskolan?

– Jag är angelägen om att utforska försvar och säkerhet i Norden, särskilt ur Sveriges synvinkel. Min bakgrund kan erbjuda ett nytt perspektiv, men jag vet att det finns mycket mer att förstå. Jag tänker använda allt som högskolan har att erbjuda, diskutera med kamrater och fördjupa mig i forskning som belyser Norden.

Hur utvecklades dina intressen som ledde dig till att studera säkerhet vid Försvarshögskolan?

– Under min uppväxt i Skottland hade jag ett stort intresse för vår utrikespolitik och Europas roll i den. Under min tid på St Andrews drogs jag till säkerhetsstudier. Att vilja förstå krig, utan att förhärliga det, ledde mig till Sverige. Den balanserade livsstilen här, särskilt förbindelsen till naturen trots växande städer, kändes precis rätt. Det var lite av en chansning, men ett val jag är stolt över.

Finns det några särskilda ämnen som har fångat ditt intresse?

– Under första terminen berörde vi allt från storskaliga krig till terrorism. En höjdpunkt var en praktisk krigsspelsvecka. Jag insåg att jag är särskilt intresserad av irreguljära krig, som de i subsahariska Afrika. Att förstå strategierna och dynamiken i dessa konflikter och deras plats i världen idag har varit en ögonöppnare.

Duncan Cooper i samtal med annan student.

Duncan Cooper. Foto: Carl Carpelan.

Hur har Sveriges lugn och livsstil påverkat ditt perspektiv på försvar, särskilt med tanke på din bakgrund från Skottland?

– "Lagom"-principen kombinerat med Sveriges djupt rotade koppling till naturen är något jag verkligen gillar. Det erbjuder en kontrasterande miljö till mina studier om krig och försvar. Även om ämnena kan vara intensiva ger Sveriges kultur mig en känsla av balans. Min skotska bakgrund tillför ett unikt perspektiv till diskussionerna, och det stöd jag har fått, särskilt när det gäller att förstå nyanserna i Sveriges försvar, har varit ovärderligt.

Hur skulle du beskriva miljön vid Försvarshögskolan?

– Det känns som en familj. Vi lär känna varandra, vilket stärker våra diskussioner om försvar och säkerhet. Professorerna är kunniga och deras expertis lyser igenom i våra lektioner. Universitetet betonar inkludering i alla aktiviteter och kommunikation. Under hela min tid här har jag alltid känt mig välkommen och stöttad.

Har du ett specifikt karriärmål efter universitetet?

– Medan jag verkligen njuter studietiden utforskar jag också flera karriärvägar. Tankesmedjor, konsultverksamhet inom försvarsfrågor och akademisk karriär finns på min radar. Jag tror att den kommande praktiken under min sista termin kommer att ge mig praktisk insikt och styra mina framtida val.

Ser du en framtid i Sverige?

– Jag trivs verkligen i Stockholm, uppskattar stadens öppensinnade attityd och den svenska "lagom"-livsstilen som stämmer överens med mina hobbies. Jag värdesätter inkluderingen jag känner här. Jag har stora förhoppningar på att mina studier kommer att bana väg för karriärmöjligheter, så jag överväger verkligen att stanna kvar efter att jag tar examen.

Snabba fakta om Duncan Cooper:

Ålder: 22

Från: Skottland

Utbildning: Internationella relationer på tyska vid St. Andrews

Erfarenhet: Utbytestermin vid Försvarshögskolan, praktik för den skotska regeringen i Ottawa, Kanada.

Studerar nu: Master i Krig och försvar i Sverige

Råd till studenter: Bara kör på. Här kommer du inte bara att utöka din kunskap utan också utveckla ett unikt perspektiv inriktat på att främja fred.

Andra aktiviteter: Jag deltar regelbundet i insiktsfulla föreläsningar, vissa ledda av stadsdignitärer och till och med chefen för Internationella atomenergiorganet, IAEA.

Hobbies: Jag älskar att läsa. Jag är inte så sportig, men jag gillar verkligen längdskidåkning. Det är ännu en anledning till att jag älskar Skandinavien.

Bästa boktipsen: ”Om kriget” av Carl von Clausewitz, ”World Order” av Henry Kissinger, ”Hungerspelen” av Suzanne Collins.

Sidinformation

Publicerad:
2023-10-18
Senast uppdaterad:
2023-12-04
Dela: