
Foto: Calle Wannerholt
Ett rollspel om Värmland och Sverige i kris och krig
I ett mycket allvarligt säkerhetsläge och en turbulent oförutsägbar omvärld, sattes en unik utbildning i form av ett rollspel upp tillsammans med aktörer i Värmlands län och Västra militärregionen. Målet var att höja deltagarnas kunskap om totalförsvar och krisberedskap och i förlängningen öka Sveriges förmåga att hantera allvarliga samhällsstörningar och hot om krig.
Spelet tog sin utgångspunkt i en fiktiv men högst realistisk hotbild, där världen skakades av politisk instabilitet, ekonomiska påfrestningar och militära konflikter. Utvecklingen i Europa stod i centrum, och Sverige stod inför komplexa säkerhetspolitiska utmaningar.
Deltagarna ställdes inför svåra beslut där prioriteringar och ansvarsförhållanden testades under press. Hur hanterar Sverige ett snabbt eskalerande förlopp, från fredstida krissituationer till hot om väpnat angrepp – och vad innebär det för Värmland?
– Vi stärker så många relationer här. Med hjälp av kunskap, skarpa övningar och viktiga samtal så ökar vi vår gemensamma förmåga. Vår förmåga landar till sist i tillit och relation. Det är jättebra. Jag har drömt om att få göra det här i några år, säger Georg Andrén, landshövding i Värmlands län, som tillsammans med chefen för Västra militärregionen, överste Peter Hederstedt, var kurschefer och medverkade under hela utbildningen.
Från teori till praktik – deltagarnas utmaningar
Deltagarna var politiska beslutsfattare och experter, tjänstepersoner och officerare och de fick under utbildningen iklä sig andra roller än de som de finner sig i vardagen.
Genom realistiska scenarion testades deras förmåga att tolka bristfällig eller motstridig information, samordna insatser, hantera folkopinion och medialt tryck, göra svåra etiska och strategiska val. Vem har mandat att fatta snabba beslut? Hur fungerar samverkan mellan myndigheter, kommuner och privata aktörer?
– Jag var lite avvaktande mot upplägget till en början. Men nu i efterhand känner jag att det var väldigt givande. Alla deltagare fick dra sitt strå till stacken, vem du än var. Mitt stora intryck är hur jag gick från avvaktande till väldigt nöjd, säger Solweig Gard, kommunstyrelsens ordförande i Hammarö kommun.

Foto: Calle Wannerholt
Lärdomarna - Sveriges beredskap satt på prov
Utbildningen belyste både styrkor och svagheter i Sveriges beredskap. Genom att sätta beslutsfattare och krishanterare i pressade situationer skapades viktiga insikter om hur samhällets motståndskraft kan stärkas.
– Det här ger ett helt annat perspektiv och det blir ett helt annat fokus. Hur vi kan stödja totalförsvaret på så många olika sätt, på olika fronter. Vi har lärt oss massa, säger Lars Reinholdsson VD på LBC Frakt.
Deltagarna lämnade spelet med en djupare förståelse för de utmaningar vi står inför och vikten av att ha robusta system och beslutsvägar på plats.
– Det har varit väldigt reflekterande och många bra samtal i rummen. Hela upplägget hade en bra kombination med föreläsningarna och gruppdiskussionerna. Vi har verkligen stärkt oss, säger Eva Bergquist, Säkerhets- och beredskapschef i Region Värmland.
Utbildningen var ett första genomförande för det som Försvarshögskolan nu erbjuder aktörer i civilområden och militärregioner, och som kallas Högre regional utbildning.
Calle Wannerholt
Mer inom
Ledarskap och ledningSidinformation
- Publicerad:
- 2025-03-19
- Senast uppdaterad:
- 2025-03-28