Brandsläckning av skogsbrand.

Totalförsvar

Försvaret av Sverige är en fråga för hela samhället och alla som bor i landet. All verksamhet som behövs för att förbereda landet för krig kallas för totalförsvar och består av militärt försvar och civilt försvar.

Vad innebär totalförsvar och totalförsvarsplikt?

Totalförsvaret ska genom god planering, samverkan och samordning skapa maximal försvarseffekt. Totalförsvaret är inte en myndighet eller organisation utan är indelat i militär verksamhet (militärt försvar) och civil verksamhet (civilt försvar) som bedrivs av bland annat statliga myndigheter, kommuner, regioner, näringsliv och frivilliga försvarsorganisationer. För att stärka Sveriges försvarsförmåga kan beredskapen höjas. Höjd beredskap är ett samlingsnamn för beredskapsnivåerna "skärpt beredskap" och "högsta beredskap". Om Sverige är i krig råder högsta beredskap och då är totalförsvar all samhällsverksamhet som ska bedrivas.

Sveriges totalförsvarsplikt gäller för alla medborgare mellan 16 och 70 år. Plikten kan bestå av uppgifter inom Försvarsmakten, eller inom det civila försvaret.

Alla totalförsvarspliktiga kan bli krigsplacerade. Att bli krigsplacerad innebär att du måste utföra ett särskilt uppdrag vid krig.

Röster om våra utbildningar

Kurser och program inom Totalförsvar

Dela: