Inriktning militärteknik
Militärteknik beskriver och förklarar hur tekniken och tekniska system påverkar möjligheten att möta militära utmaningar och hur du som chef kan lösa dina uppgifter.
Den snabba tekniska utvecklingen är en viktig del av dagens förutsättningar för all militär verksamhet och det ställer krav på officeren i Försvarsmakten. Det behövs mer teknisk kompetens än tidigare.
Oavsett om det gäller en radar, en radio eller ett robotsystem krävs en interaktion mellan tekniken och människan som ska hantera den. Inriktningen militärteknik ger dig en fördjupad förståelse för den militära nyttan av både tekniska och mänskliga komponenter och hur dessa påverkar och påverkas av militära operationer.
På Officersprogrammets militärtekniska inriktning är huvudämnet försvarssystem. Försvarssystem är ett ämne i skärningen mellan samhällsvetenskap och ingenjörsvetenskap. För att komma in på den militärtekniska inriktningen ställs det högre krav än på de andra inriktningarna. Du måste ha läst naturvetenskapligt eller tekniskt program på gymnasiet, alternativt motsvarande kurser i efterhand. Som person är du är intresserad, kunnig och uppdaterad om vad som händer inom den teknik som hör till ditt område.
Breda karriärvägar
Försvarsmakten behöver mer teknisk kompetens än tidigare och efterfrågan på tekniskt utbildade officerare är stor, så du har goda karriärmöjligheter. På sikt kan din arbetsplats vara i någon av de militära staberna eller någon stödjande myndighet i befattningar som kräver militärteknisk kompetens, till exempel i styrningen eller utvecklingen av Försvarsmaktens nya tekniska system och förmågor.
Du får en teknikinriktad chefsutbildning och din militärtekniska kompetens ger behörighet att tjänstgöra i tekniska befattningar. Dina arbetsuppgifter och roll kan variera mycket och beror främst på vad som efterfrågas av just ditt förband.
Tidigt i din karriär kan det innebära att du är chef inom förbandets tekniska tjänst så som till exempel reparationsplutonchef där du ansvarar för underhåll, uppföljning och reparationer av materiel för till exempel fordon, helikoptrar, vapen, sensorer och sambandsmateriel. Du håller kontakten mellan förband och verkstaden och sköter uppföljningen.
Sex VFU-inriktningar
Under termin 4-5 är du på verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i Försvarsmakten och du fördjupar dig då i den specifika taktik och teknik som är på din VFU-inriktning.
Programmets militärtekniska inriktning har två försvarsgrensinriktningar: armén och flygvapnet. För armén finns fem VFU-inriktningar. För flygvapnet gäller bara VFU-inriktningen teknisk tjänst vid Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS).
De sex inriktningarna är:
Mer om Officersprogrammets inriktningar
Inriktning krigsvetenskap
Krigsvetenskaplig inriktning är den största och mest generella inriktningen på programmet. Utbildningen förbereder dig för en befattning som pluton- eller kompanichef vid något av Försvarsma...
Inriktning sjökrigsvetenskap
Sjökrigsvetenskaplig inriktning är en utbildning för arbete i flottan – ombord eller på land. Utbildningen är ett steg på vägen mot befattningar ombord eller vid divisions- eller flottiljled...
Spännande karriärvägar för militärtekniker
Kapten Rasmus Bystedt tog examen från Försvarshögskolans officersprogram med militärteknisk inriktning 2014. Sedan dess har han både varit flygtekniker vid Blekinge flygflottilj och plutonch...
Här kombineras teknik och försvar
Sofia Taflin gillar att jobba med både hjärnan och kroppen. Därför har hon valt att läsa officersprogrammet med inriktning mot militärteknik. Här blandar hon tekniknörderi med praktiska mili...