Högre officersprogrammet - Masterprogram i Militära studier
Högre officersprogrammet är för dig som är officerare men vill vidareutvecklas och gå vidare i karriären. Målet är att du efter utbildningen ska kunna planera, leda och följa upp gemensamma operationer, både humanitära insatser och militära operationer, längs hela konfliktskalan.
Programmet leder till antingen magisterexamen (60hp) eller masterexamen (120hp). Utbildningen sker på uppdrag av Försvarsmakten som också bestämmer inriktning på din examen redan innan du antas. Utbildningen utvecklar din professionella militära kompetens så att du kan utföra kvalificerade uppdrag som officer på högre ledningsnivåer
Du kommer känna igen många ämnen från din tidigare officersutbildning, men på det högre officersprogrammet går du djupare in på varje område. Det ställs också högre krav på att du ska kunna tänka självständigt, dra egna slutsatser och komma på egna lösningar.
Programmets upplägg
Första året, och en bit av det andra, fördjupar du dig i gemensamma operationer och militärt chefskap. Första terminen läser du teori och andra terminen innehåller tillämpning och praktik. Som tillägg kan du välja en profilering med fördjupning inom en del av huvudområdet. Om du läser programmet mot en magisterexamen avslutas termin två med ett självständigt examensarbete.
I början av den tredje terminen läser du om officersprofessionen ur ett historiskt perspektiv. Därefter läser du om gemensamma operationer utifrån strategiska perspektiv. Resten av den tredje terminen och hela fjärde terminen ägnar du åt din profilering och din masteruppsats. Den fjärde terminen avslutas med praktik för att knyta ihop utbildningen i gemensamma operationer och militärt chefskap.
Som huvudämne läser du krigsvetenskap, men du läser också bland annat kurser i militärteknik och juridik med inriktning folkrätt. En del av kurserna läser du på engelska för att kunna arbeta internationellt. Du läser även två valbara kurser då du kan fördjupa dig inom något av de ämnen du läst.
Utbildningen är en blandning av teori, diskussion, praktiska övningar, praktik, studieresor och handledning. Du har hela tiden en tydlig koppling till din framtida yrkesroll och stort fokus läggs på att utveckla din förmåga att leda och fatta beslut. Efter utbildningen ska du på egen hand kunna bedöma komplexa situationer, fatta beslut om vad du ska göra och göra det i tid.
Programmets innehåll
De delkurser du läser kan delas in i sju områden:
- Krigsvetenskap
- Försvarssystem
- Ledarskap
- Operativ juridik
- Militärhistoria
- Praktik
- Självständigt arbete – uppsats
Anmälningskod
HOP12
Programkod
2HOP6
Typ
Program
Startperiod
HT 2024
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Omfattning
124.5 hp
Studieform
Campus
Plats
Stockholm
Undervisningsspråk
Behörighetskrav
Programmet är en uppdragsutbildning, vilket innebär att uppdragsgivaren Försvarsmakten utser både svenska och internationelladeltagare i utbildningen. Uppdragsgivaren bestämmer också behörigheten i samråd med Försvarshögskolan.
Rekommenderade förkunskapskrav (Försvarshögskolan):
Deltagarna bör behärska ledarskap, funktioner, taktik och operationer för egen försvarsgren på grundnivå, samt ha förvärvat vetenskapliga teori- och metodkunskaper och påvisat dessa i ett självständigt arbete (examensarbete) på grundnivå (15 högskolepoäng). Det är fördelaktigt för deltagaren att behärska engelska/visa prognos mot nivå STANAG 3.
Utbildningsplan
Kontakt
Har du frågor om Högre officersprogrammet ta kontakt med Programledningen.
Du når oss på e-post: plhop@fhs.se
Röster om Högre officersprogrammet
Tysk utbytesofficer med siktet inställt på Norden
Överstelöjtnant Alexander Rost talar utmärkt svenska. Det är imponerande med tanke på att han är tysk arméofficer. Nu har han precis avslutat sina studier på Högre officersprogrammet, HOP.
”Jag har förstått allvaret i officersyrket”
På besök i förintelselägret Auschwitz aktiveras reflektionsprocessen kring etiska dilemman för de officerare som läser kursen personlig ledarutveckling för militära chefer vid HOP2.
Från Högre officersprogrammet till Bundestag
Johannes Arlt är tysk, pratar perfekt svenska och har varit stationerad i både Mali och Afghanistan. Den militära karriären började i en stråkkvartett innan studier vid HOP.
Efter Högre officersprogrammet arbetar Emil som lärare
Det var känslan av att det var på riktigt som fick Emil Walter att stanna i flygvapnet. Nu undervisar han i lufttaktik på FHS.
Carl Hartman om vägen till Högre officersprogrammet
Efter värnplikt i Arvidsjaur, via Värnpliktsrådet, Officersprogrammet, Högkvarteret och en del civila studier är han nu en av de första kursdeltagarna på det nya Högre officersprogrammet.