studenter och bokhyllor

Forskarutbildning vid Försvarshögskolan

Försvarshögskolan har examenstillstånd på forskarnivå inom området försvar, krishantering och säkerhet, och bedriver forskarutbildning inom ämnena krigsvetenskap, statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet, militärhistoria samt ledarskap och ledning.

Är du nyfiken och intresserad av att fördjupa dig i frågor kring försvar, krishantering och säkerhet? Då kan forskarutbildningen vid Försvarshögskolan vara något för dig. Behovet av disputerade medarbetare inom både det civila och militära försvaret är för närvarande stort.

Inom området försvar, krishantering och säkerhet studeras villkor och faktorer som påverkar möjligheterna att förebygga och hantera kriser, konflikter och krig samt att etablera säkerhet. Området omfattar även samhälleliga och etiska aspekter på försvar, krishantering och säkerhet och spänner över en rad närbesläktade teman; från militär taktik, operationer och teknikanvändning till militär strategi, som i sin tur har nära samband med utrikes- och säkerhetspolitiken. Det omfattar såväl den militära dimensionen som samhällelig krishantering, folkrättsliga dimensioner och civil-militär samverkan.

Forskarutbildning

Målet med Försvarshögskolans forskarutbildning är bland annat att driva på den akademiska kunskapsutvecklingen och stärka forskningsanknytningen i officersutbildningen.

Forskarutbildningen omfattar fyra års heltidsstudier, motsvarande 240 högskolepoäng. Den består av kurser och ett självständigt forskningsprojekt som ska resultera i en doktorsavhandling, eller en licentiatuppsats om du väljer att avsluta efter två år.

Utbildningen ger ett brett kunnande och en systematisk förståelse av forskningsområdet samt djup och aktuell specialistkunskap. Den ger även kunskap om vetenskaplig metod och utvecklar förmågan till analys, syntes och kritisk granskning, samt förmågan att självständigt och kreativt bedriva forskning.

Läs mer om forskarutbildningen inom respektive ämne nedan:

Försvarshögskolans ambition är att fler ämnen med tiden ska inrättas som forskarutbildningsämnen inom området.

Doktorandutbildning i samarbete med andra lärosäten

Utöver högskolans egna forskarutbildningsämnen finns doktorander inom ytterligare två ämnen: ledarskap och ledning och försvarssystem. Doktoranderna är då verksamma vid Försvarshögskolan men antagna via avtal vid annat lärosäte, som till exempel Högskolan i Skövde, Jönköping University, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Lunds universitet, Stockholms universitet och Försvarshögskolan i Helsingfors, Finland.

Frågor?

Har du generella frågor om forskarutbildningen? Kontakta forsknings-, utbildnings och studentavdelningen: fus@fhs.se

Mer om vår forskarutbildning

Möt några av våra doktorander

Dela: