Sök

Sök
Studenter som sitter vid ett bord och läser framför ett fönster.

Forskarutbildningen i krigsvetenskap

Syftet med forskarutbildningen är att utveckla doktorandens förmåga att bedriva högkvalitativ forskning i krigsvetenskap. Den centrala delen av utbildningen är att författa en vetenskaplig avhandling.

Vi erbjuder en bred utbildning i krigsvetenskapens teoretiska och empiriska kärnområden samt i olika metoder inom ämnet. Forskarutbildningen har en nära relation till institutionens olika forskningsområden.

Fyra års studier på heltid

Forskarutbildningen i krigsvetenskap består av fyra års heltidsstudier (240 högskolepoäng). Den centrala uppgiften är att författa en doktorsavhandling i krigsvetenskap under handledning (180 högskolepoäng), men kurser (60 högskolepoäng) ingår också i utbildningen.

Doktorandanställningen

Som doktorand vid Försvarshögskolan får du en anställning som doktorand under din studietid. Det betyder att du inte behöver betala någon terminsavgift och att du får lön och en kontorsplats. Eftersom du också är statlig anställd omfattas du av en rad förmåner och försäkringar.

Doktorandanställningen är fullt finansierad i fyra år. I arbetsuppgifterna kan även undervisning och annan institutionstjänstgöring ingå i upp till 20 procent av arbetstiden om du och institutionen så önskar. Detta resulterar i en förlängning av anställningen med motsvarande tid. Med institutionstjänstgöring blir den totala anställningstiden maximalt fem år.

Lönesättning för doktorander sker enligt lokalt avtal vid Försvarshögskolan. Doktorandens lön ökar i takt med att de uppnått 25 procent samt 50 procent av sin utbildning. Enligt särskilda bestämmelser löneinplaceras yrkesofficerare med samma grundlön som de har i Försvarsmakten eller vid Försvarshögskolan. Uppflyttning sker sedan i enlighet med Försvarshögskolans doktorandtrappa.

Handledning

Varje doktorand tilldelas en huvudhandledare och en biträdande handledare. Tilldelning av handledare sker i samråd mellan doktoranden och studierektor för forskarutbildningen efter antagning. Detta innebär att potentiella handledare inte bör kontaktas före ansökan. Antagningen av doktorander är ett gemensamt ansvar och ingen enskild handledare kan anta doktorander till programmet.

Kurser i doktorandprogrammet

Det första året innehåller fyra obligatoriska kurser:

  • War Studies: Theories, Development and Modern Research Debates (15 hp)
  • Research Methods in the Study of War, Security and Crisis (15 hp)
  • Research in Sensitive Contexts: Ethics and Secrecy (7,5 hp)
  • War Studies, advanced course (7,5 hp)

Programmet innehåller därutöver 15 hp valbara kurser, vid Försvarshögskolan eller annat universitet. Exempel på valbara kurser i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan kan vara:

  • Case Study Methods and Process Tracing (reading course)
  • Connectivity and Combat: War, the Media and the Contemporary Information Ecology
  • Militarism and Militarisation in the Study of War: Conceptual Debates (reading course)
  • NATO: Organisation, Community, Actor
  • Interpretivist Research Traditions and Methods (reading course)
  • Russian Information Warfare: General Principles and Contemporary Practices (reading course)
  • Scholarly Debates in War Studies: Civil War and Military Interventions
  • Scholarly Debates in War Studies: Gender, Peace and Security
  • Scholarly Debates in War Studies: Modern Warfare
  • The Practice of Soldier-Scholars
  • War and Society
  • When War Comes to the City: Urban Wars and Urban Warfare (reading course)

Doktorsavhandlingen

Avhandlingen kan utformas antingen som en monografi (det vill säga som en sammanhängande bok) eller som en sammanläggningsavhandling bestående av fyra artiklar/texter samt ett introduktionskapitel (en så kallad kappa).

Doktoranden ska presentera sitt avhandlingsarbete för institutionen vid tre tillfällen under forskarutbildningen: PM-seminariet (i början av år två); mittseminariet (ungefär halvvägs) samt slutseminariet (när cirka 80 procent är avklarat). En av institutionens professorer eller docenter beslutar när manuskriptet är redo för offentligt försvar.

Doktoranden planerar sitt avhandlingsarbete tillsammans med sina handledare. Ofta inkluderar arbetet med avhandlingen fältresor eller andra studier utomlands. Doktorander behåller sin lön under sådana forskningsresor, och disponerar upp till 30 000 SEK per år för resor, litteratur och andra, för utbildningen relevanta utgifter. Ytterligare kostnader kan finansieras med externa stipendier.

Disputation

Utbildningen avslutas med ett offentligt försvar av doktorsavhandlingen. En extern opponent bjuds in för att diskutera avhandlingen med doktoranden, vilket brukar ta ungefär två timmar. Därefter öppnas diskussionen upp för frågor från publiken. Efter diskussionen beslutar en betygskommitté, bestående av tre professorer eller docenter, om avhandlingen godkänns eller inte.

Säkerhetsprövning och krigsorganisation

Forskning och utbildning vid Försvarshögskolan kan i vissa fall innebära hantering av hemlig information. En anställning vid Försvarshögskolan kan därför i vissa fall komma att innebära en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:55). Detta innebär säkerhetsintervju och i vissa fall registerkontroll hos Säkerhetspolisen.

Försvarshögskolans uppdrag ska kunna genomföras vid höjd eller högsta beredskap. Därför finns en krigsorganisation där merparten av lärosätets medarbetare ska krigsplaceras. En anställning vid Försvarshögskolan kan därför även komma att innefatta krigsplacering. Försvarshögskolans krigsorganisation är densamma som ordinarie organisation och de medarbetare som krigsplaceras vid lärosätet gör det i sin ordinarie tjänst. Detta innebär att du vid höjd eller högsta beredskap fortsätter som anställd vid Försvarshögskolan.

Mer om forskarutbildningen och vår forskning

Passed node is not renderable
Dela: