Tema: Kriget i Ukraina

Här samlar vi analyser och artiklar om rysk krigföring, om krigsbrott och om hur kriget påverkar oss. Här hittar du också kontaktuppgifter till våra forskare och experter.

Våra forskare och experter följer det aktuella säkerhetspolitiska läget i världen och Ukraina. Nedan finns analyser och populärvetenskapliga artiklar som handlar om Rysslands fokus på icke-militär krigföring som vilseledning, cyberkrigföring och olika påverkansmetoder men också om hur kriget i Ukraina kommer att påverka världsordningen i framtiden.

Strategiska samtal

Den 15 mars 2022 genomfördes ett livesänt panelsamtal där Anna Danielsson, docent och universitetslektor i krigsvetenskap, Ilmari Käihkö, docent och universitetslektor i krigsvetenskap och Johan Norberg, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), diskuterade det militärstrategiska läget i kriget i Ukraina. Några av frågorna som diskuterades var det militära läget, urban krigföring och den ukrainska försvarsviljan. Samtalet modererades av Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap.

Film: Samtal om kriget i Ukraina – militärstrategiska konsekvenser, på engelska (Tid: 58.0 min)

Vi ger vårt stöd till lärosätena och civilbefolkningen i Ukraina och ställer oss bakom Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF):s uttalande. Vi har också räckt upp handen inom nätverket Scholars at Risk som tar emot akademiker på flykt.

Att utreda krigsbrott och brott mot mänskligheten

Media har rapporterat om krigsbrott och mord på civila i flera orter i Ukraina i spåren efter de ryska styrkorna. Men vad är det som avgör om anfall som drabbar civila är krigsförbrytelser?

Kriget i Ukraina stresstestar det europeiska systemet

Forskarna är överens – kriget i Ukraina kommer att påverka världsordningen långt in i framtiden. Men hur? Det är svårare att sia om i nuläget. – Krig får stora konsekvenser, inte bara för...

”Vi behöver ledare som ser oss och bryr sig om oss”

I kriser testas ledaren. Hela världen har vänt sina blickar mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och hans ledarstil har hyllats.

”Både Ryssland som stat och Putin kan hållas ansvariga för folkrättsbrott”

Vilka folkrättsliga verktyg finns det för att förhindra att en konflikt bryter ut när en stat struntar i de folkrättsliga principerna?

Perspektiv: Därför är den ryska invasionen av Ukraina folkrättsvidrig

Rysslands krigföring i Ukraina kan uppfattas som en indikation på att folkrätten har blivit irrelevant eller i värsta fall helt kollapsat. Våra forskare menar dock att det är precis tvärtom.

De forskar om motståndet mot kriget i Ukraina

När Rysslands invasion av Ukraina var ett faktum beslöt Arita Holmberg och Aida Alvinius att lägga sina pågående forskningsprojekt på is för att fokusera på det som händer i Ukraina.

Yngre män mer benägna att ta del av rysk informationspåverkan

Män och yngre personer är klart överrepresenterade när det gäller vilka som konsumerar och sprider innehåll från de ryskstödda nyhetskanalerna RT och Sputnik.

Rysk militär vilseledning i samband med invasioner

Sovjetunionen och Ryssland använde sig av vilseledning under invasionen av Afghanistan 1979 och på Krim 2014 som komplement till de militära operationerna, på Krim blev effekten långvarig.

Hur bemöta hybridkrigföring och hybrida hot?

Begreppet hybridkrigföring handlar om militära strategier som blandar konventionell krigföring med icke konventionell krigföring, som påverkansoperationer, cyberkrigföring och andra metoder.

Framtidens krigföring i ryskt perspektiv

En stark västerländsk fiendebild och fokus på icke-militär krigföring är två aspekter som präglar den ryska synen på framtidens krig.

Rysk media skildrar Sverige negativt

Det finns stora skillnader i hur de nordiska länderna skildras av den ryska nyhetsorganisationen Sputnik. Sverige beskrivs mer negativt än grannländerna Norge, Finland och Danmark.

Vanliga svenskars uppfattningar om informationspåverkan

Vad vet vanliga svenskar om informationspåverkan? Vad oroar de sig för, och oroar de sig överhuvudtaget?

Så ändrade Ryssland sin syn på krigets natur

På 2010-talet lärde sig Ryssland att internet och sociala medier är avgörande som icke-militära medel. Sverige måste bli bättre på att förstå Ryssland, menar forskaren Oscar Jonsson.

Podcast om militärhistoria

En av Försvarshögskolans forskare i militärhistoria, docent Piotr Wawrzeniuk, producerar en podcast om sitt ämne där han i varje avsnitt bjuder in en gäst och samtalar om krig och samhälle.

Mikrofoner

Våra experter på det säkerhetspolitiska läget

Här samlar vi forskare som kan kommentera olika aspekter av läget i Ukraina och Ryssland, samt hur det påverkar säkerhetsläget i Europa och omvärlden.